Marea Britanie se îndreaptă prin Brexit spre un dezastru care ar putea echivala cu cel mai mare marasm din istoria sa dacă ministrul de finanțe Philip Hammond nu va reuși să obțină o ieșire mai puțin abruptă din Uniunea Europeană, consideră William Hague, fost lider al Partidului Conservator, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
William Hague, fost ministru de externe, a mai avertizat asupra pericolului ca unii susținători ai Brexit-ului să subestimeze riscurile unei căderi economice abrupte sau chiar ale unui posibil blocaj în negocierile cu Uniunea Europeană.
'Există un potențial clar ca Brexit-ul să devină ocazia celui mai mare marasm economic, diplomatic și constituțional din istoria modernă a Marii Britanii, cu consecințe necunoscute pentru țară, guvern și proiectul Brexit însuși', a scris Hague în cotidianul Daily Telegraph de marți.
Potrivit fostului lider al conservatorilor, este nevoie de o abordare a Brexit-ului care să simplifice negocierile, să reducă necesitatea unei legislații pripite, să liniștească mediul de afaceri și să includă rămânerea în piața comună pentru o perioadă de tranziție.
Hague, care a făcut campanie pentru rămânerea țării în Uniunea Europeană, l-a lăudat pe ministrul de finanțe Philip Hammond pentru că încearcă o astfel de abordare în divorțul de UE. 'Aceasta este văzută de avocații de lungă durată ai ieșirii (din UE) drept o poziție 'soft' sau un pas înapoi. Dar în realitate este un plan pentru a salva Brexit-ul de un dezastru care se apropie', consideră Hague.
Philip Hammond a afirmat că Marea Britanie ar trebui să evite perturbarea mediului de afaceri odată cu ieșirea din UE, și că ar trebui să existe o perioadă de tranziție pentru a permite economiilor să se adapteze.
Aceasta ar însemna că nu vor exista schimbări majore în materie de imigrație sau reglementări comerciale după Brexit-ul prevăzut în martie 2019, cu o perioadă de tranziție ce s-ar putea întinde până în 2022, anul viitoarelor alegeri parlamentare.
Partidul pentru Independența Regatului Unit (UKIP), care se opune apartenenței țării la UE, i-a cerut lui Hammond să demisioneze pentru ceea ce această formațiune a calificat drept un plan de 'deraiere' a Brexit-ului.
'Facțiunea anti-Brexit din guvern, condusă de ministrul de finanțe Philip Hammond, promovează acum în mod activ confuzia și incertitudinea, ca parte a strategiei lor de a submina negocierile pentru Brexit și a inversa procesul', a susținut UKIP.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu