Mai multe prerogative pentru parlamentarii britanici care se așteaptă ca acordul de retragere a Marii Britanii din UE să fie respins în timpul votului decisiv din 11 decembrie.
Respectivul amendament a fost propus de deputatul conservator eurofil Dominic Grieve, marţi, în timpul primei dintre cele cinci şedinţe de dezbateri din parlamentul britanic asupra acordului de retragere. În pofida opoziţiei guvernului condus de Theresa May, el a fost aprobat marţi cu 321 de voturi contra 299, datorită susţinerii opoziţiei şi celor 25 de parlamentari conservatori rebeli.
În cazul respingerii acordului la 11 decembrie, legea prevede ca guvernul să revină în parlament într-un termen de 21 de zile pentru a preciza modul în care intenţionează să procedeze pentru continuarea procesului de Brexit, adică înainte de 1 ianuarie. Acest amendament le oferă parlamentarilor britanici posibilitatea de a amenda textul care le va fi supus la vot de guvern. Theresa May a atenţionat că respingerea textului ar putea duce la scenariului unui Brexit fără acord, nedorit de mediile economice. Unii deputaţi, printre care conservatorul Oliver Letwin, au explicat că au votat acest amendament în speranţa de a evita o astfel de ruptură brutală cu UE.
Acordul, în pericol
Cu această dispoziţie, parlamentarii ar putea propune amendamente pentru a-i cere guvernului să reia negocierile, după cum şi-au exprimat dorinţa numeroşi deputaţi. Însă, ei ar putea propune de asemenea organizarea unui nou referendum, de menţinere a Marii Britanii în Spaţiul Economic European sau chiar pentru rămânerea în UE. În pofida diviziunilor create de Brexit, Partidul Conservator al Theresei May, la fel ca principala formaţiune a opoziţiei, Partidul Laburist al lui Jeremy Corbyn, s-au angajat să scoată Marea Britanie din UE. Cu toate acestea, respingerea acordului de retragere ar redeschide un evantai de posibilităţi, printre care cea a unei dezbateri parlamentare asupra organizării unui al doilea referendum.
Însă pentru Steve Baker, deputat eurosceptic şi fost secretar de stat pentru Brexit, nimic nu ar obliga guvernul să respecte aceste angajamente, care nu ar fi 'constrângătoare juridic'. 'Tot executivul va decide cum să se procedeze', a afirmat el. Adoptarea amendamentului depus de Dominic Grieve nu are consecinţe imediate asupra guvernului, însă demonstrează încă o dată slăbiciunea majorităţii conduse de Theresa May. În cazul respingerii acordului de retragere, Partidul Laburist a atenţionat că va depune o moţiune de neîncredere împotriva guvernului. De asemenea, Theresa May ar putea fi confruntată cu o revoltă în propria tabără, pentru a o face să se retragă de la conducerea Partidului Conservator.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu