Parlamentul Britanic a autorizat, prin vot, Guvernul de la Londra, pentru a declanșa procesul ieșirii din UE. Decizia nu garantează drepturile cetățenilor europeni rezidenți pe teritoriul Marii Britanii. Claudia Țapardel, eurodeputat român și membru al Comisiei PE pentru Afaceri Constituționale, condamnă cu fermitate votul.
”Votul de luni al Parlamentului Britanic privind începerea Brexit aduce o evoluție îngrijorătoare în clarificarea relației pe care UE și Marea Britanie o vor avea în viitor, iar pentru cetățenii UE este pur și simplu o mare nedreptate. Sunt foarte dezamăgită de decizia Legislativului de la Londra de a continua retorica perdantă din campania pro-Brexit și de a respinge o serie de garanții pentru drepturile a celor peste trei milioane de europeni din Regatul Unit, dintre care aproximativ 220.000 români. Departe de a fi o povară pentru sistemul britanic, aceștia au adus plusvaloarea economiei locale, iar acest lucru trebui spus răspicat în negocierile care vor urma.” a declarat Claudia Țapardel de la sediul Parlamentului European din Strasbourg.
[citeste si]
Pe fondul unor negocieri care se anunță extrem de dure, dar și a numărului mare de cetățeni europeni care locuiesc în prezent în Regatul Unit, eurodeputata Țapardel consideră că respectarea drepturilor acestora ar trebuie să fie un subiect prioritar pe lista celor două părți și solicită o atenție sporită din partea instituțiilor de la Bruxelles.
”Instituțiile europene au nu doar o responsabilitate politică, ci și o datorie morală de a apăra drepturilor cetățenilor europeni din Marea Britanie și mă bucur să observ că acestea au inclus deja acest subiect pe agenda negocierilor. Îmi doresc totuși ca acestea să nu intre în anexele discuțiilor privind relațiile economice și să rămână condiția sine qua non pentru o relația corectă și funcțională între UE și Marea Britanie. La Bruxelles, mai mulți lideri politici au declarat deja că nu vor fi compromisuri atunci când vine vorba de drepturile cetățenilor noștri și mă aștept la aceeași poziție fermă și din partea cât mai multor reprezentanți ai României, o țară cu mize mari în ceea ce privește libertățile europene. Din partea Parlamentului European, Comisia pentru Afaceri Constituționale, cea în cadrul căreia se află în discuție planul pentru Brexit, va solicita Consiliului European și Consiliului de Miniștri să îi furnizeze informații complete și periodice cu privire la negocieri și vom adopta recomandări în timpul procesului, tocmai în ideea că trebuie să obținem maximum de garanții pentru cetățenii noștri după ieșirea Marii Britanii din UE.”, a conchis europarlamentara PSD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu