Parlamentarii britanici au respins marţi cu o majoritate covârşitoare, 432 la 202 voturi, acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxellesul, iar reacțiile europenilor nu au întârziat.
Vedeți mai jos primele reacții față de votul de marți seara din Parlamentul britanic:
'Presiunea este de partea' Marii Britanii după respingerea acordului privind Brexit-ul de către Parlamentul de la Londra, a declarat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul unei dezbateri cu primari în departamentul Eure, potrivit AFP. 'Presiunea este mai degrabă de partea lor', a reacţionat şeful statului francez, care a aflat de rezultatul votului din Parlamentului britanic chiar în timpul dezbaterii. El a precizat că Marea Britanie are acum trei opţiuni. Prima opţiune este cea a unui Brexit fără acord, a spus el.
'Acest lucru sperie pe toată lumea. Primii perdanţi ar fi britanicii. Într-un astfel de context, ei vor trebui, fără să existe o perioadă de tranziţie, să renegocieze relaţia viitoare', a explicat Macron. 'A doua opţiune, ei spun: vom încerca - în opinia mea asta este ceea ce vor face, îi cunosc - să îmbunătăţim ceea ce putem obţine de la europeni şi vom reveni pentru vot', a mai spus el. 'Eu nu cred în asta foarte mult, deoarece am mers până la capăt cu ceea ce am putut face în acord, şi nu vom renunţa să apărăm interesele europenilor pentru a încerca să reglăm o problemă politică internă britanică', a continuat Macron. 'Există o a treia opţiune, în care ei ne vor spune - în opinia mea ei vor începe cu a doua şi vor ajunge la a treia, putem paria, îmi asum riscul - că îşi vor lua mai mult timp, aşa că vor cere o amânare şi mai mare pentru a renegocia ceva', a mai afirmat el, adăugând că este posibil ca britanicii să aştepte să treacă alegerile europene din mai pentru a încerca să găsească altceva. Macron a mai spus că referendumul din Marea Britanie privind Brexit-ul a fost 'manipulat' şi că 'oamenii au fost minţiţi'.
Cele 27 de ţări din Uniunea Europeană 'vor rămâne unite în faţa Londrei' după respingerea de către deputaţii britanici a acordului negociat de premierul Theresa May, a declarat marţi seară purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, transmite AFP. 'Ne exprimăm regretul în legătură cu rezultatul votului şi îndemnăm guvernul britanic să îşi clarifice intenţiile cât mai curând posibil', a mai afirmat purtătorul de cuvânt, adăugând că Donald Tusk s-a consultat cu liderii celorlalte ţări din UE.
Citește și: Brexit, 'No Deal'. Juncker și Tusk, avertisment imediat
Ministrul de finanţe şi vicecancelar german Olaf Scholz a declarat marţi că este 'o zi amară pentru Europa' după ce Parlamentul britanic a respins acordul negociat cu Bruxellesul privind Brexit-ul, relatează AFP. 'Este o zi amară pentru Europa. Suntem pregătiţi. Dar un Brexit dur este cea mai rea dintre toate posibilităţile pentru UE, dar în special pentru Marea Britanie', a scris Scholz pe Twitter imediat după votul din Parlamentul de la Londra. Preşedinta Uniunii Creştin Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, şi-a exprimat la rândul său regretul pe Twitter, spunând că 'un Brexit dur ar fi cea mai rea dintre toate opţiunile'. Ea i-a îndemnat pe britanici ca de acum 'să nu se precipite'. Secretarul de stat german pentru Europa, Michael Roth, a spus că este vorba de un 'dezastru', adăugând totuşi că 'porţile Europei rămân deschise'.
Bruxellesul a cerut marţi Marii Britanii 'să îşi clarifice intenţiile cât mai repede posibil', după ce Parlamentul de la Londra a respins acordul negociat de premierul Theresa May cu UE privind Brexit-ul, relatează agenţiile internaţionale de presă. 'Riscul unui Brexit fără acord a crescut' după votul Parlamentului britanic, a atenţionat într-un comunicat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 'Fac apel la Marea Britanie să îşi clarifice intenţiile cât mai repede posibil. Timpul aproape a expirat', a declarat preşedintele executivului european, adăugând că 'a luat notă cu regret de votul din Camera Comunelor'. El a precizat că deşi Comisia Europeană nu îşi doreşte un divorţ fără acord, Bruxellesul 'va continua să îşi pregătească munca pentru o soluţie de urgenţă pentru a fi sigură că UE este pe deplin pregătită' în faţa consecinţelor unui Brexit dur. La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel la o 'soluţie pozitivă'. 'Dacă un acord este imposibil, şi dacă nimeni nu vrea să nu existe niciun acord, atunci cine va avea în cele din urmă curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?', a scris Tusk într-o postare pe Twitter.
Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a descris marţi seară drept o 'înfrângere istorică' respingerea de către parlamentul britanic a acordului privind Brexit-ul şi a cerut guvernului conservator să blocheze procesul de ieşire din Uniunea Europeană până la organizarea unui nou referendum, relatează EFE. 'Înfrângere istorică a premierului şi de luni de zile era evident că aceasta se va întâmpla. S-a pierdut mult timp', a scris Nicola Sturgeon pe Twitter după ce tratatul a fost respins cu 432 de voturi contra şi numai 202 pentru. Nicola Sturgeon a mai afirmat că este momentul pentru a opri 'ceasul Articolului 50 (al Tratatului de la Lisabona)' şi să se pună 'din nou această întrebare electoratului', o aluzie la al doilea referendum privind rămânerea Regatului Unit în blocul comunitar
Lidera naţionalistă scoţiană a reiterat că Scoţia a votat pentru rămânerea în UE (62%) şi poporul nu poate fi 'târât în afara voinţei sale'. Cei 35 de deputaţi ai Partidului Naţional Scoţian (SNP) au votat marţi împotriva acordului încheiat de premierul britanic, Theresa May, privind Brexit-ul.
Guvernul irlandez a anunţat marţi că îşi intensifică pregătirile pentru un Brexit fără acord, după ce Parlamentul de la Londra a respins înţelegerea negociată de premierul britanic Theresa May cu Bruxellesul privind ieşirea Regatului Unit din UE, relatează AFP şi Reuters. 'În mod regretabil, rezultatul votului sporeşte riscul unui Brexit dezordonat. Prin urmare, guvernul va continua să îşi intensifice pregătirile pentru un astfel de rezultat', a precizat guvernul de la Dublin într-un comunicat. Totodată, guvernul irlandez a făcut apel la Marea Britanie să prezinte propuneri 'pentru a rezolva acest impas'. De asemenea, Dublinul a reamintit 'poziţia clară a UE că acordul de retragere nu este deschis pentru renegociere'. Parlamentul britanic a respins marţi cu o majoritate covârşitoare acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxellesul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din Uniunea Europeană.
Citește și: Criză la Londra. Cea mai dură înfrângere pentru Guvernul May
Premierul danez Lars Lokke Rasmussen şi-a exprimat regretul marţi seară pentru respingerea de către Parlamentul de la Londra a acordului privind ieşirea Marii Britanii din UE, spunând că este un eveniment 'foarte nefericit', relatează DPA. 'Un pas mai aproape de un scenariu haotic de Brexit fără acord. Şi se apropie termenul limită', a scris Rasmussen pe Twitter. 'Acum guvernul britanic este cel care trebuie să anunţe calea de urmat. Între timp, ne vom intensifica pregătirile pentru (un Brexit) fără acord', a adăugat el. Ministrul suedez pentru afaceri europene şi comerţ, Ann Linde, şi-a exprimat la rândul său regretul pe Twitter pentru votul din Parlamentul britanic- 'Regret că Parlamentul britanic nu a aprobat acordul de ieşire dintre Marea Britanie şi UE. Acordul rămâne cea mai bună cale pentru un Brexit ordonat', a scris ea. De asemenea, fostul premier suedez Carl Bildt a scris pe Twitter că 'pur şi simplu nu există nicio cale prin care acordul de retragere să poată fi salvat'.
Votul a venit cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Theresa May se va confrunta miercuri cu o moţiune de cenzură depusă după vot de liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu