Brexit, promisiuni Theresa May. Schimbare de atitudine în Parlament

Parlamentul britanic
Parlamentul britanic

Deputaţii britanici pro-europeni îşi revizuiesc planurile după promisiunile premierului Theresa May.

Unul dintre autorii planului prin care parlamentul britanic ar prelua de la guvern controlul asupra Brexitului, deputatul conservator Oliver Letwin, a declarat marţi că acest plan ar putea să nu mai fie supus votului în Camera Comunelor dacă membrii executivului confirmă promisiunile făcute mai devreme de premierul Theresa May, care a asigurat că nu va decide fără acordul parlamentului o ieşire din UE fără acord şi a admis o posibilă amânare a Brexitului, transmite Reuters.

Letwin a spus că amendamentul prin care doreşte să transfere procesul Brexitului în sarcina parlamentului a fost depus, dar nu va fi supus la vot dacă în dezbaterea de miercuri vor fi confirmate asigurările premierului May. Deputaţii pro-europeni au mai încercat de două ori cu astfel de amendamente, dar fără succes, să preia controlul Brexitului, acţiune care ar crea premisele întârzierii sau anulării ieşirii din UE, eventual prin convocarea unui nou referendum.

Promisiuni Theresa May

Venită marţi în faţa Camerei Comunelor pentru o declaraţie despre evoluţia discuţiilor cu Bruxelles-ul, Theresa May a anunţat că intenţionează să acţioneze conform unui plan în trei etape. Ea le-a promis parlamentarilor că, dacă va reuşi să obţină la Bruxelles o revizuire a acordului privind Brexitul respins în ianuarie de Camera Comunelor din cauza mecanismului de backstop privind frontiera nord-irlandeză, va supune acest acord revizuit votului parlamentarilor britanici pe 12 martie. Dacă nu reuşeşte să convingă UE să aducă modificări clauzei de backstop sau dacă şi un eventual acord revizuit va pica la vot în Camera Comunelor, aceasta din urmă va vota pe 13 martie propunerea unei ieşiri din UE fără acord.

Dacă membrii Camerei Comunelor resping un Brexit fără acord, atunci pe 14 martie se va desfăşura un alt vot pentru o extindere scurtă, limitată a perioadei de negociere prevăzute de articolului 50 din Tratatul UE dincolo de data de 29 martie. Totuşi, Theresa May a adăugat că o asemenea amânare a Brexitului nu trebuie să meargă mai departe de sfârşitul lunii iunie - mai ales că Regatul Unit nu mai participă la alegerile europene - şi că trebuie să se apeleze la ea doar o singură dată. Totuşi, această amânare trebuie să fie acceptată şi de Uniunea Europeană.

Conform unor surse diplomatice citate de Reuters, blocul comunitar ar fi dispus să accepte o uşoară amânare a Brexitului dacă Regatul Unit va avea nevoie de mai mult timp pentru ratificarea acordului de retragere din UE. Însă, până în prezent, liderii europeni au respins orice revizuire a clauzei de backstop privind frontiera nord-irlandeză, acceptată anul trecut de Theresa May pentru a debloca negocierile cu UE intrate la un moment dat în impas.

Citește și:

Brexit. Theresa May anunţă progrese în discuţiile cu Bruxellesul

Juncker, primul semnal pentru amânarea Brexit-ului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel