BREXIT. Tăriceanu, absent de la Cotroceni. Primul mesaj ALDE

Copreședintele ALDE, Daniel Constantin, a ținut un discurs de presă cu vicepreședintele partidului, Teodor Meleșcanu, la sediul partidului în care au transmis că România trebuie să consolideze parteneriatul strategic cu Marea Britanie, astfel încât cetățenii români să nu aibă de suferit. 

Daniel Constantin a declarat că liderii politici prezenți astăzi la Palatul Cotroceni "au manifestat un mesaj foarte clar și anume acela de apartenență la Uniunea Europeană, apartenența României la UE, dar în egală măsură dorința de a consolida procesul european. Un proces european care cred că în perioada următoare va trebui să fie ceva mai bine definit la nivel european, dar și mai bine explicat în toate statele membre. Am prezentat din punctul nostru de vedere care sunt motivele care au dus la acest vot, pentru că dincolo de acest acord pe care l-am avut, cred că trebuie să privim în profunzime. De ce votează britanicii pentru ieșirea din Uniunea Europeană? Din punctul meu de vedere există dincolo de euroscepticismul pe care l-au afișat toți liderii care au vorbit în acest moment și un sentiment pe care britanicii probabil că nu l-au mai simțit în ultima perioadă - și anume  acela de suveranintate în deciziile care se iau la nivel național, dar și la nivel european. Există acest sentiment nu numai în Marea Britanie, foarte mulți cetățeni europeni au manifestat în ultimul timp această nemulțumire vizavi de faptul că, din punctul lor de vedere, deciziile nu se iau la nivel național, se iau la nivel european. Și am făcut un apel către toți factorii de decizie, ca de acum înainte să încercăm să fim mai activi la toate nivelurile în raport cu UE, astfel încât să încercăm să transmitem cetățenilor din țara noastră că suntem suverani în țara noastră, că putem să manifestăm suveranitate chiar și în interiorul UE. Contează însă, în această perioadă, calitatea liderilor care conduc statele membre. Este evident că după votul care s-a dat, statele membre vor avea un cuvânt din ce în ce mai puternic la nivel european". Vicepreședintele ALDE Teodor Meleșcanu a subliniat că: "Una din problemele care trebuie avute în vedere în evoluția viitoare a Uniunii Europene este și deficitul democratic pe care îl are Uniunea Europeană la ora actuală și sporirea rolului Parlamentului European, a rolului parlamentelor naționale în adoptarea de decizii. Ar trebui să fie una din direcțiile pe care să mergem".

[citeste si]    

Daniel Constantin a făcut un apel către primul ministru Dacian Cioloș, pentru ca la nivelul Guvernului să fie realizată o analiză pe termen mediu și lung cu privire la posibilele consecințe pe care ieșirea Marii Britanii din UE le-ar putea avea asupra României.

"Aș mai adăuga un lucru, cu permisiunea dumneavoastră, pe care l-am omis la începutul intervenției și care cred că  va fi foarte important. Raportul de forțe în deciziile care se iau la nivel european. Cu toții cunoașteți că exista un echilibru al marilor puteri, dacă vreți, economice: Germania pe de-o parte și pe de altă parte blocul reprezentat de Marea Britanie și Franța. Ieșirea Marii Britanii va face ca acest raport să fie oarecum dezechilibrat în favoarea Germaniei și cred că va fi foarte important cum se vor mobiliza statele din fostul bloc estic, în ceea ce înseamnă echilibrarea deciziilor care se vor lua la nivel european", a declarat copreședintele ALDE Daniel Constantin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel