Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat personal, miercuri după-amiază, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, o scrisoare de șase pagini prin care Bruxellesul este notificat cu privire la declanșarea Brexit-ului.
Theresa May a propus șapte principii pe care să se bazeze negocierile dintre UE și Marea Britanie.
Primul principiu stipulează că negocierile trebuie să fie constructive și respectuoase, 'în spiritul cooperării sincere'. May spune că, după ce a ascultat cu atenție ceea ce au avut de spus reprezentanții statelor membre ale UE și președinții Comisiei Europene și a Parlamentului, a decis ca Marea Britanie să nu caute să rămână în piața unică. 'Înțelegem și vă respectăm poziția că cele patru libertăți ale pieței unice sunt indivizibile și nu putem să alegem doar ce ne convine (cherry picking). Înțelegem totodată că vor fi consecințe pentru Marea Britanie rezultate din părăsirea Uniunii Europene: știm că vom pierde influență asupra normativelor care afectează economia europeană. Știm totodată că firmele britanice, pe măsură ce fac comerț în interiorul UE, vor trebui să se alinieze cu normele agreate de instituțiile din care nu vom mai face parte — așa cum o fac companiile britanice pe alte piețe', a scris premierul britanic.
Al doilea principiu enunțat de May sună astfel: Întotdeauna trebuie să ne punem propriii cetățeni pe primul loc. 'Există, de exemplu, mulți cetățeni din statele membre rămase în UE care trăiesc în Marea Britanie și cetățeni britanici care trăiesc în UE și trebuie să avem ca obiectiv să ajungem la un acord rapid în ceea ce privește drepturile lor', a explicat șefa executivului britanic.
Al treilea principiu se referă la faptul că Marea Britanie și UE trebuie să coopereze în vederea obținerii unui acord exhaustiv, care să includă o 'reglementare justă' a drepturilor și obligațiilor Marii Britanii ca stat membru aflat pe picior de plecare, în conformitate cu legea și în spiritul continuării parteneriatului dintre Marea Britanie și UE. 'Însă credem că este necesar să stabilim termenii viitorului nostru parteneriat simultan cu termenii retragerii noastre din UE', a scris May.
'Trebuie să conlucrăm pentru a reduce la maximum disfuncționalitățile și pentru o cât mai mare siguranță' — astfel sună principiul numărul patru formulat de May, care explică faptul că investitorii, companiile și cetățenii din Marea Britanie și din țările membre ale UE rămase în blocul comunitar — dar și cei din țări terțe — doresc să poate să-și facă planuri, motiv pentru care Theresa May propune 'perioade de implementare' a diverselor decizii.
Principiul numărul cinci vizează 'relația unică' a Marii Britanii cu Irlanda, singurul stat membru al UE care are o frontieră terestră cu Marea Britanie, și 'importanța procesului de pace din Irlanda de Nord'. În acest sens, May a anunțat că dorește să evite întoarcerea la o 'frontieră fizică' între Irlanda și Marea Britanie, prin menținerea zonei comune de călătorie între cele două țări.
Al șaselea principiu stipulează necesitatea începerii cât mai curând a negocierilor tehnice în domenii politice detaliate și prioritizarea celor mai mari provocări. May a propus 'un acord de liber schimb îndrăzneț și ambițios' între Marea Britanie și Uniunea Europeană, care să acopere sectoare cruciale ale celor două economii interconectate, precum serviciile financiare.
În fine, al șaptelea principiu se referă la nevoia ca Marea Britanie și UE să continue să conlucreze pentru 'a promova și proteja valorile europene comune'. 'Poate că acum, mai mult decât oricând, lumea are nevoie de valorile liberale și democratice ale Europei', scrie May în scrisoarea adresată lui Tusk. Premierul britanic a recunoscut că va fi o adevărată provocare ca, într-o perioadă de numai doi ani la capătul căreia Marea Britanie nu va mai fi membră a UE, cele două părți să reușească să ajungă la un acord atotcuprinzător . 'Sarcina care ne așteaptă este imensă, dar nu ar trebui să fie dincolo de puterile noastre. În fond, instituțiile și liderii Uniunii Europene au reușit să unească un continent distrus de un război, creând o uniune de națiuni pașnice, și au sprijinit tranziția de la dictatură la democrație. Împreună, știu că suntem capabili să ajungem la un acord pe tema drepturilor și obligațiilor Marii Britanii ca stat membru care pleacă, edificând totodată un parteneriat aprofundat și special care să contribuie la prosperitatea, securitatea și puterea globală a continentului nostru', își încheie May scrisoarea, conform Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu