Premierul Theresa May şi-a manifestat, luni, în faţa Camerei Comunelor dorinţa de a depăşi impasul din dosarul Brexitului printr-un demers care să urmărească obţinerea unor concesii din partea UE în ceea ce priveşte clauza de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză, relatează agenţiile Reuters şi AFP.
Chemată în faţa Camerei Comunelor pentru a prezenta un plan B după ce deputaţii i-au respins acordul convenit cu Bruxelles-ul, Theresa May a spus că nu poate exclude un no-deal, adică posibilitatea ca la 29 martie Regatul Unit să iasă din UE fără niciun acord şi a apreciat drept puţin probabil ca UE să accepte o amânare a datei Brexitului, decisă în baza articolului 50 din tratatul UE.
O ieşire (din UE) fără acord poate fi exclusă fie prin revocarea articolului 50, ceea ce răstoarnă rezultatul referendumului (din 2016), iar guvernul nu va face acest lucru, fie prin încheierea unui acord, şi este ceea ce vom încerca să obţinem, a indicat şefa executivului britanic.
Cât despre organizarea unui nou referendum pe tema Brexitului, ea a respins din nou această idee, despre care a spus că i-ar încuraja pe cei care doresc să divizeze Regatul Unit şi ar submina democraţia prin anularea referendumului desfăşurat în 2016. Theresa May le-a promis deputaţilor britanici că va accepta o implicare sporită a lor în procesul Brexitului şi că va fi mai flexibilă în încercarea de a revizui clauza de backstop, pe care ea a acceptat-o pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi astfel a reuşit încheierea unui acord privind Brexit-ul. Dar această clauză, care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa frontierei nord-irlandeze, indiferent cât timp ar dura acest lucru, nu a fost agreată de parlamentarii britanici susţinători ai ieşirii din UE, fapt ce a contribuit la respingerea acestui acord în Camera Comunelor. Prin urmare, voi retransmite Uniunii Europene concluziile acestor discuţii (...) Obiectivul meu rămâne obţinerea a ceea ce este necesar pentru a primi sprijinul acestei Camere pentru un acord privind Brexitul cu UE, a subliniat şefa executivului de la Londra.
Ea a menţionat că va examina propunerea avansată mai devreme în cursul zilei de ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, care a sugerat ca soluţie pentru ieşirea din impas limitarea aplicării clauzei de backstop pentru cel mult cinci ani, idee ce a fost însă deja respinsă de Irlanda şi Germania.
Pe de altă parte, Theresa May a respins relatările din presă conform cărora ea ar dori să revizuiască acordul din Vinerea Mare, încheiat în 1988 şi care a pus capăt unei perioade de 30 de ani de violenţe în Irlanda de Nord, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News