Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, la Tallinn, că doar printr-un 'miracol' se vor înregistra 'progrese suficiente' până la sfârșitul lunii octombrie în negocierile privind Brexit-ul.
Până când progresele nu vor exista discuțiile legate de viitoarele relații comerciale între Uniunea Europeană și Marea Britanie, nu pot deveni posibile, transmite AFP, potrivit Agerpres.
'De acum până la sfârșitul lui octombrie nu vom avea progrese suficiente (...), dacă nu se va întâmpla un miracol', a afirmat Juncker, la sosirea la summitul informal al UE de la Tallinn.
La rândul său, premierul irlandez Leo Varadkar a exprimat rezerve. 'Există, în mod clar, o atmosferă mai bună care se degajă de la negocieri', dar 'cred că este evident că mai sunt multe de făcut. Nu ne aflăm într-un moment în care putem spune că au existat progrese suficiente, ceea ce ne-ar da dreptul să vorbim despre relația viitoare, despre comerț', a comentat el.
Cu câteva momente mai devreme, șefa guvernului britanic, Theresa May, se arătase mai optimistă. 'Au fost făcute progrese foarte bune, acest lucru a fost clar stabilit în declarațiile de ieri ale lui David Davis și Michel Barnier', cei doi negociatori principali din partea Marea Britanii și, respectiv, a UE, la finalul celei de-a patra runde de negocieri privind condițiile 'divorțului', prevăzut la finele lunii martie 2019.
Theresa May a făcut referire în special la dosarul drepturilor pe care le vor avea cetățenii Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie și cei ai Regatului Unit care vor continua să trăiască într-o țară membră a Uniunii.
Joi, Barnier și Davis au evidențiat 'noua dinamică' dată negocierilor după discursul de săptămâna trecută al Theresei May, în care aceasta a prezentat noi propuneri. 'Însă suntem încă departe de a ajunge în momentul în care — vor mai trebui câteva săptămâni sau luni — vom putea constata progrese suficiente asupra principiului acestei retrageri ordonate', a nuanțat Barnier.
Britanicii îi presează pe omologii lor europeni să înceapă faza a doua a negocierilor, în care va putea fi abordată problema relației viitoare între cele două părți, mai ales pe plan comercial. Cei 27 au condiționat trecerea la etapa a doua, prevăzută în calendarul inițial pentru toamna acestui an, de constatarea unor 'progrese suficiente' în trei domenii prioritare: garantarea drepturilor cetățenilor europeni, consecințele Brexit-ului pentru Irlanda și 'factura' pe care o va achita Londra.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci