Votul din parlamentul de la Londra asupra acordului de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană este decisiv pentru viitorul acestei ţări, a afirmat joi negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, în faţa membrilor Comitetului European al Regiunilor reuniţi în sesiune plenară.
În intervenţia sa, Barnier a insistat că acordul convenit de UE şi Londra privind retragerea Regatului Unit din blocul comunitar - document care, pentru a intra în vigoare, trebuie să fie ratificat de Parlamentul European şi de legislativul britanic - este unul echilibrat.
În cazul în care acordul de retragere nu va exista (nu va fi ratificat de parlamentul britanic, n.red.), nu va exista nicio perioadă de tranziţie şi practic niciun fundament al încrederii de care avem nevoie în legătură cu viitoarea noastră relaţie cu britanicii, a spus Michel Barnier în faţa celor 350 de reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor din UE.
Negociatorul-şef al UE pentru Brexit a reluat declaraţia făcută în urmă cu o săptămână potrivit căreia acordul asupra termenilor 'divorţului' convenit cu premierul britanic Theresa May este singurul posibil pentru o retragere ordonată a Regatului Unit din UE.
Parlamentul britanic intră joi în a treia zi de dezbateri asupra acordului privind retragerea Regatului Unit din UE şi declaraţiei politice referitoare la viitoarele relaţii dintre Londra şi blocul comunitar. Deputaţii britanici se vor pronunţa asupra acestui dosar pe 11 decembrie.
Acum este momentul ca fiecare să îşi asume responsabilităţile, a spus Barnier referitor la acest vot.
Guvernul de la Londra a publicat miercuri avizul juridic complet întocmit asupra acordului privind Brexitul încheiat cu UE, aviz care avertizează că Regatul Unit riscă să rămână blocat în negocieri fără sfârşit cu blocul comunitar dacă aplică aşa-numitul mecanism al 'plasei de siguranţă' (backstop) pentru Irlanda de Nord.
În ce constă avizul juridic
Avizul juridic constă într-o evaluare a efectelor juridice ale acordului privind Brexitul şi atenţionează că mecanismul conceput ca o garanţie că frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord rămâne deschisă poate fi prelungit la nesfârşit dacă Uniunea Europeană nu va accepta vreo revizuire.
De partea sa, premierul Theresa May a declarat miercuri că ţine cont de temerile deputaţilor britanici cu privire la 'plasa de siguranţă', dar a reafirmat categoric că a încheiat o înţelegere bună cu blocul comunitar.
Liderii statelor membre au aprobat pe 25 noiembrie acordul privind ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar şi declaraţia politică care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra. Regatul Unit devine astfel prima ţară care părăseşte Uniunea Europeană.
Regatul Unit iese din UE la 29 martie 2019
Acordul de retragere detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Regatului Unit din UE la 29 martie 2019. Documentul de 585 de pagini obligă Uniunea Europeană să caute modalităţi de a se evita activarea unei clauze de tipul "plasă de siguranţă", care să garanteze că la frontiera dintre Republica Irlanda - care este stat membru al UE - şi provincia britanică Irlanda de Nord nu vor fi reintroduse controalele vamale.
Comitetul European al Regiunilor (CoR) este adunarea UE a reprezentanţilor regionali şi locali din toate statele membre UE. Creat în 1994 după semnarea Tratatului de la Maastricht, CoR are drept misiune implicarea autorităţilor locale şi regionale în procesul de luare a deciziilor în UE şi de a le informa în legătură cu politicile comunitare. Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană consultă CoR în domeniile care vizează regiunile şi oraşele europene. Comisia CoR responsabilă îl desemnează pe unul din membrii săi - numit raportor - să elaboreze un aviz privind propunerea legislativă, care este apoi supus la vot într-o sesiune plenară a CoR. Dacă obţine majoritate de voturi, avizul este adoptat şi transmis celorlalte instituţii ale UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu