Briam este o mâncare grecească de legume care poate fi servită în perioada de post. Iată cum se prepară.
Ingrediente
150 ml ulei de măsline
1 vânătă
1 ceapă
3 căței de usturoi
700 g cartofi
5-6 roșii
1 dovlecel
250 ml pastă de tomate
oregano
pătrunjel
sare
piper
Cum se prepară
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Spălați și tăiați felii vânăta și dovlecelul. Curățați cartofii și tăiați-i și pe ei rondele. Tăiați ceapa julien și tocați usturoiul mărunt. Tăiați roșiile felii de grosimea unui deget, potrivit cutiutacuretete.ro. Puneți o tigaie cu ulei pe foc și căliți ceapa și usturoiul timp de 5 minute. Dați la o parte, mai adăugați ulei dacă mai este nevoie și sotați vânăta, apoi procedați la fel și cu dovlecelul.
Cartoful și roșiile nu le veți căli, pentru că ele se vor găti oricum la cuptor. Puneți toate legumele într-un vas încăpător, asezonați cu sare și piper, turnați sucul de roșii și o jumătate de cană de apă, astfel încât sosul să acopere integral legumele.
Transferați totul într-o tavă, presărați oregano și pătrunjel, stropiți cu ulei de măsline deasupra și dați la cuptor pentru 40-45 de minute sau până când legumele s-au rumenit și sosul a scăzut. Reduceți focul după primele 15 minute. Serviți pe post de garnitură sau ca fel de mâncare în sine.
BONUS: Chifteluțe indiene de post cu ceapă. Rețeta de Onion bhaji
Ingrediente
- 1 ceapă galbenă
- 2 cepe roșii
- 2 căței de usturoi
- 1 vârf de linguriță praf de ghimbir
- 1/2 linguriță turmeric
- 1/2 linguriță pătrunjel uscat
- 1/2 linguriță boia picantă
- 100 g făină
- 1 vârf de linguriță bicarbonat
- 60-80 ml apă
- sare și piper după gust
- ulei
Cum se prepară
Taie ceapa fâșii (să arate ca niște mini-spaghete, mai exact) și amestec-o într-un bol cu făina, bicarbonatul și toate condimentele. Adaugă o linguriță de ulei și 60 ml de apă, amestecă bine până când ceapa e bine acoperită de aluat. Dacă acesta nu s-a distribuit în mod egal, adaugă și restul de apă și amestecă, potrivit retete.unica.ro.
Încinge ulei în tigaie. Când începe să sfârâie, adaugă din aluatul format câteva chifteluțe, având grijă să nu se lipească între ele, desigur. Prăjește-le pe ambele părți până se rumenesc și scapă de excesul de ulei scoțându-le pe un șervețel de hârtie. (Da, le poți face și la cuptor, în tavă, ca să fie mai sănătoase). Le poți servi cu un dressing de iaurt răcoros.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu