Britanicii au plătit dobândă record în ultima lună. Împrumuturi nemaivăzute din vremuri de război

foto ilustrativ Pixabay
foto ilustrativ Pixabay

Britanicii au plătit sume record pentru dobânzile împrumuturilor.

Guvernul britanic a cheltuit suma record de 10 miliarde euro în dobândă pentru împrumuturi luna trecută, arată cifrele oficiale. Conform BBC, această sumă gigantică este de peste trei ori mai mare față de cele 3,1 miliarde euro achitați pentru dobândă în iunie 2020.

Motivul creșterii fulminante este inflația care a ridicat valoarea titlurilor de stat. Deficitul bugetar, adică diferența dintre cheltuieli și veniturile din taxe, a fost de 26,4 miliarde euro, cu 6,38 miliarde euro mai puțin decât aceeași lună a anului trecut. Totuși, pentru o lună iunie, deficitul este al doilea cel mai mare de când se fac înregistrări.

Miliarde de euro cheltuite pentru supraviețuirea economiei

Împrumuturile britanice au atins niveluri record, iar miliarde de euro au fost cheltuite pentru măsuri de ținere în viață a afacerilor cum ar fi plata concediilor tehnice. Totuși, odată cu împrumuturile au crescut și prețurile de a accesa banii. Sumele luate cu împrumut de Marea Britanie sunt legate de rata inflației.

Chiar și așa, analiștii au spus că în ciuda uriașelor sume plătite, aceste costuri ca procent al Produsului Intern Brut (PIB) sunt mici în raport cu standardele istorice. Ruth Gregory, economist britanic, a explicat: „În timp ce costurile de administrare a împrumuturilor vor rămâne mai mari decât se aștepta în următorii ani, finanțele publice ar trebui să culeagă laurii unei reveniri a PIB-ului mai mare decât este așteptată, adică deficitul va scădea mai rapid”.

Împrumuturi monumentale, asemănate cu cele din perioada războaielor

Anul trecut a adus multe împrumuturi pentru guvernul britanic, împingând nivelul de îndatorare al țării la peste 2,5 trilioane euro, adică 99,7% din PIB. Această rată nu a mai fost întâlnită din anii 1960. Institutul pentru Studii Fiscale (IFS) a avertizat că îndatorările mai mici din ultimul timp ar fi totuși doar temporare, permițându-i cancelarului Rishi Sunak „foarte puțin spațiu de acțiune” în următoarea evaluare a cheltuirii banilor publici. Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie estimează că guvernul a împrumutat 345 miliarde euro în anul fiscal valabil până în martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel