Cercetătorii au experimentat reducerea dimensiunii maxime a unei porții de bere în barurile din Marea Britanie, și se pare că diminuarea porției tradiționale ar putea ajuta la reducerea consumului total de alcool.
În Marea Britanie berea și cidrul servite la robinet sunt de obicei oferite în halbe imperiale (568 mililitri). Într-un studiu condus de psihologul Eleni Mantzari de la Universitatea Cambridge, halbele au fost eliminate și înlocuite cu porții de două treimi din halbă, cu o reducere echivalentă de preț.
În cele 12 locații participante, vânzările de alcool, după volum, au scăzut în medie cu 9,6% pe parcursul celor patru săptămâni ale experimentului – atât la berea la robinet, cât și la sticle și doze. Totuși, a fost înregistrată o ușoară creștere a consumului de vin.
„Dimensiunile mai mici ale porțiilor ar putea contribui la reducerea consumului de alcool în rândul populațiilor și, astfel, la scăderea riscului de șapte tipuri de cancer și alte boli", scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.
Știm multe despre daunele provocate de consumul excesiv de alcool. Abuzul de alcool poate afecta ficatul, micșora creierul și crește riscul de boli cardiovasculare, pe lângă numeroase alte efecte nocive asupra sănătății. De asemenea, știm că aceste daune pot fi transmise și generațiilor viitoare.
O problemă legată de eliminarea halbelor este ruperea obiceiurilor bine stabilite. Cele 12 locații licențiate care au participat la studiu au reprezentat mai puțin de 1% din cele invitate să participe, iar veniturile zilnice ale acestor afaceri au scăzut și ele.
Cu toate acestea, conform echipei de cercetare, clienții „nu au exprimat obiecții puternice” față de experimentul desfășurat în aceste baruri, puburi și restaurante. Rămâne de văzut dacă aceasta va fi situația în cazul în care ideea va fi extinsă mai larg.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
„Halba a fost dimensiunea standard și cea mai populară pentru bere în Anglia timp de secole, fiind stabilită în 1698”, scriu cercetătorii.
„Într-adevăr, ‘a merge la o halbă’ a devenit sinonim cu actul de a merge să bei, în cultura britanică.”, au mai scris ei.
Un studiu anterior din 2020, care a implicat o parte dintre aceiași cercetători, a arătat că aceeași reducere a consumului se întâmplă și la vin atunci când dimensiunile porțiilor disponibile sunt mai mici. Este o modalitate potențial simplă și eficientă de a îmbunătăți sănătatea și de a reduce riscul de abuz de alcool.
Deși există limitări – nu știm dacă cei care au consumat au compensat deficitul acasă sau au băut beri mai tari – în jur de 10.000 de oameni pe an mor din cauze specific legate de alcool în Marea Britanie. Dacă acest număr poate fi redus, ar putea fi benefic să renunțe la tradiția halbei.
„Alcoolul dăunează sănătății noastre, crescând riscul de accidentări și multe boli, inclusiv boli de inimă, cancer colorectal, mamar și hepatic”, spune psihologul Theresa Marteau de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.
„Deși cu toții ne putem bucura de o băutură, cu cât bem mai puțin, cu atât sănătatea noastră va fi mai bună.”, a mai spus el.
Cercetarea a fost publicată în PLOS Medicine, potrivit Sciencealert.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu