Cine spune că presa tipărită a murit, sigur nu a auzit de ultima știre care vine din Marea Britanie. British Library a publicat online patru milioane de pagini de ziar, arhivate digital, și acoperind mai ales secolul 19, notează Associated Press. Acest proiect a fost caracterizat ca fiind peștera lui Alladin, dar dedicată cercetătorilor.
Autor: Răzvan Băltărețu
Până în 2020, British Library, împreună cu Brightsolid, dorește ca peste 40 de milioane de pagini să fie digitalizate. Cei care vor fi interesanți de lectura acestor file de istorie, o vor putea face contra cost. Subiectele acoperite sunt de la Războiul din Crimea, până la anunțurile de mica publicitate ale vremii, cum ar fi soluțiile împotriva chelirii.
Biblioteca Britanică are 750 de milioane de pagini de ziare, fiind cea mai mare colecție din lume, și sunt disponibile doar pe microfilm sau în volume fizice. În nordul Londrei, acolo unde se află arhiva fizică, aceasta este întinsă pe 32 km de rafturi. “Avem 200 de ani de ziare închise, noi încercăm să le facem disponibile unei audiențe mai mari”, a declarat Ed King, coordonatorul proiectului.
Toată această investiție va trebuie recuperată din taxele care vor fi percepute celor care doresc să citească. În acest moment, acestea au fost fixate la 9 euro pentru două zile de acces, și 100 de euro pentru acces timp de un an. Comparativ, The New York Times oferă acest la arhiva sa, prin abonamentul deja plătit de cititori. Totuși, ziarele vor putea fi citite și gratuit, dar doar în sălile de lectură ale Bibliotecii din Londra și Leeds.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu