Broccoli, leguma cu efect major în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

FOTO: Freepik @wirestock
FOTO: Freepik @wirestock

Broccoli conține o substanță naturală cu efect major în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, nu doar în prevenirea cancerului și a reglării glicemiei.

Broccoli este o legumă similară conopidei, dar din păcate nu este pe placul multora, deși beneficiile pe care le are asupra sănătății ar trebui să o pună pe primul loc al listei de legume pe care să le avem în alimentația noastră.

Pe lângă faptul că ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, broccoli este bogat și în fibre, având un conținut important de nutrienți și vitamine utille, iar introducerea acestuia în alimentație poate preveni deteriorarea țesutului cardiac.

În plus, o substanță care se găsește în mod natural în broccoli ar putea să prevină, dar și să trateze cheagurile de sânge care pot duce la accidentele vasculare cerebrale, a doua cauză de deces la nivel mondial, în acest moment.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Sydney (Australia) a efectuat  o serie de teste de laborator asupra a 23 de compuși care se găsesc în mod obișnuit în plante pentru a determina înclinația lor de a se lega cu trombocitele din sângele nostru.

Trombocitele joacă un rol esențial în astuparea rănilor pentru a opri sângerarea, dar în anumite circumstanțe pot, de asemenea, să formeze cheaguri periculoase care blochează complet fluxul de sânge. În țesuturile vitale, cum ar fi creierul și inima, fiecare moment de oxigen pierdut riscă să provoace daune ireparabile.

Substanța la care fac referire cercetătorii, sulforafanul, se găsește în mod obișnuit în legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopida și germenii de broccoli. Sulforafanul a ieșit în evidență pentru potențialul său ca agent anticoagulant fiind deja în atenția cercetătorilor și pentru potențialul său de prevenire a cancerului și de reducere a colesterolului.

"Compusul din broccoli nu numai că este eficient în îmbunătățirea performanțelor medicamentelor de distrugere a cheagurilor după un accident vascular cerebral, dar ar putea fi folosit ca agent preventiv pentru pacienții care prezintă un risc ridicat de accident vascular cerebral", spune cercetătorul biomedical Xuyu Liu de la Universitatea din Sydney.

Medicamente actuale, eficiență în 20% dintre cazuri

Medicamentele actuale de distrugere a cheagurilor, numite activator tisular de plasminogen (tPA), funcționează doar în 20 la sută din cazuri pentru a proteja creierul împotriva leziunilor cerebrale. În experimentele pe șoareci, atunci când SFN este combinat cu un tPA, cercetătorii au descoperit că această rată de succes ar putea ajunge până la 60 la sută.

"Îmbucurător este faptul că acest compus natural nu provoacă niciun semn de sângerare, care este un efect secundar comun asociat cu agenții de subțiere a sângelui testați în tratamentul accidentului vascular cerebral,

Suntem foarte entuziasmați că am izolat un compus natural care poate avea efecte benefice uriașe. Studiile noastre vor continua să exploreze modul în care compușii foarte purificați din legume pot avea efecte benefice în procesele de boală", spune Liu, notează Science Alert. Cercetarea a fost publicată în ACS Central Science.

Citește și: Detox de primăvară. Alimentele la care trebuie să renunțăm. Dr. Ruxandra Pleşea: Postul creştin ortodox este minunat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel