Bruce Willis, vânzător de legume în Piaţa Obor? Poate deveni realitate în câţiva ani, avertizează sociologul Alfred Bulai.
"Ai văzut clipurile de pe internet cu deepfake? Cei care procesează chipurile pentru a da imagini false. Îl fac pe Trump să vorbească cu Biden ca în copilărie, etc. În ce măsură o să mai rămână stenogramele, înregistrările audio-video, probă, dacă le poţi face pe ChatGPT?", a întrebat Val Vâlcu.
"E un serial englezesc foarte bun pe zona asta. Nişte englezi cu nişte americani falsifică probe, asta fac ei, la nivel înalt, guvernamental. Pe ideea că dacă nu au dovezi, le fac ei. Dar problema e foarte interesantă. Peste un număr de ani, pe măsură ce tehnologia asta va evolua, vei ajunge la situaţia ca pe calculatorul tău de acasă să facă Die Hard, film artistic, cu tine, în loc de Bruce Willis. Mai mult, poţi să îl pui pe Bruce Willis să vândă în piaţa Obor. Şi atunci o să apară problemele dreptului la imagine.
Atunci, dl Val Vâlcu o să fie pro-maghiar, sau pro-vietnamez. Pentru că poate să apară la Nod în Papură, că o să fie şi peste 20-30 de ani emisiunea asta. Dar nu vom şti dacă e chiar Val Vâlcu sau dacă cineva s-a jucat şi a pus pe internet un alt Val Vâlcu", a replicat sociologul Alfred Bulai.
"Păi şi ce facem cu asta? La noi, proba supremă este înregistrarea. L-a înregistrat pe X, pe Y, pe camerele de supraveghere apare criminalul, etc. Ce faci când pe camerele de supraveghere apare ce vrei tu?", a mai întrebat Val Vâlcu.
"Ţin să atrag atenţia că în cazurile cele mai mari, imaginile nu au spus aproape nimic. Au fost şocante doar că le-au dat pe televizor. Îţi aduci aminte de caltaboşii lui Remeş? Ce ai văzut acolo? Erau unii la o terasă, da. Vorbeau în şoaptă, da. Nu s-au văzut bani, nu era nimic clar. Dar era ca la stenograme. Pentru că dacă te uiţi la 80% dintre stenograme, nu spun nimic clar. Faptul că i-a zis unul lui Dragnea 'băăăăă', ceea ce se poate întâmpla oricând, nu e penal. Dar ideea de stenogramă duce la ideea că ceva e acolo. E fenomenul de gaura cheii. Dacă eu îţi dau o poză cu ce vrei tu, şi te pun la aparate să îţi măsor stimularea intelectual, obţinem un rezultat. Dacă îţi pun aceeaşi poză, dar te pun să te uiţi la ea printr-un ochean gen gaura cheii, eşti de 10 ori mai stimulat. Pentru că ai senzaţia că descoperi ceva", a mai spus Alfred Bulai la Nod în Papură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci