Bruxelles anunță ”Banca de hidrogen”, cu o finanțare inițială de 800 de milioane de euro

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Comisia Europeană vrea să scadă prețurile la hidrogen prin subvenționarea producției, plătind o parte din factură pentru fiecare kilogram de hidrogen produs, o mișcare care a atras urale din partea industriei și critici din partea experților.

Anunțată în septembrie 2022 de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, Banca de Hidrogen a UE este văzută ca o parte vitală a obiectivului blocului de a produce 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil până în 2030, pe lângă cele 10 tone suplimentare așteptate din import.

Dar Bruxelles-ul urmărește și oportunitățile de afaceri oferite de hidrogen.

”Hidrogenul este o industrie în care UE este încă cu mult în fața concurenței globale”, a explicat șeful Green Deal al UE, Frans Timmermans, joi (16 martie), potrivit Euro Activ.

”Peste 50% din capacitatea instalată de electrolizor și peste 50% din capacitatea de producție a electrolizatorului se află aici în UE”, a subliniat el.

Hidrogenul, atunci când este produs folosind energie electrică regenerabilă, este în mare măsură neutru din punct de vedere climatic. Dacă este suficient de accesibilă, cererea de hidrogen „verde” este aproape garantată în sectorul petrochimic, care utilizează în prezent hidrogen murdar produs din gaze fosile.

”Este în mod clar o tehnologie cheie”, a subliniat Timmermans. Dar, ”doar 10% dintre proiectele cu hidrogen au ajuns la decizia finală de investiție”.

Aici intervine banca de hidrogen a UE

”Pentru hidrogenul regenerabil produs în UE, banca va acoperi prima ecologică”, a explicat Timmermans.

Începând cu toamna anului 2023, banca va licita. Companiile care doresc o felie din cele 800 de milioane de euro disponibile trebuie să își depună ofertele de producție, iar cele cu cele mai mici costuri vor primi banii. Finanțarea provine de la Fondul pentru inovare, care își extrage veniturile de pe piața de carbon a UE.

În continuare, Timmermans dorește să ofere platforma de licitație guvernelor UE pentru uz propriu. Această schemă va fi numită ”licitații ca serviciu”.

În următorii ani, banca va contribui și la facilitarea importului de hidrogen produs în străinătate. Se știu puține despre acest al doilea pilon al băncii în acest stadiu, Timmermans spunând doar că Comisia Europeană „va decide mai târziu cum să susțină acest lucru”.

Potrivit oficialilor UE, principala problemă de rezolvat este sursa de finanțare pentru proiectele din afara Europei. Mecanismul de sprijin care acoperă prima verde este de așteptat să fie același pentru proiectele intra-UE.

Potrivit oficialilor UE, prima verde pentru atingerea țintelor pentru hidrogen pentru 2030 va ajunge la aproximativ 100 de miliarde de euro în total, incluzând atât proiectele interne, cât și cele dezvoltate în străinătate. Deoarece banca de hidrogen are un buget de 3  miliarde EUR, executivul UE se bazează, prin urmare, pe sectorul privat pentru a umple golul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel