Bruxelles consideră că decizia Rusiei de a reduce fluxul de gaze din Nord Stream 1 este doar o mișcare politică neavând la bază vreun motiv temeinic de natură tehnică.
Publicitate
Anunțul Gazprom privind reducerea livrărilor de gaze către Germania prin Nord Stream a determinat Comisia Europeană să declare că: ”știm că nu există niciun motiv tehnic: este o decizie motivată politic și trebuie să fim pregătiți. De aceea, reducerea preventivă a cererii de gaze este o strategie înțeleaptă”.
Acest lucru a fost subliniat de comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în ședința Consiliului Energetic de la Bruxelles, arătând cu degetul spre Vladimir Putin. ”Este important de subliniat că acum umplerea zăcămintelor subterane de gaze continuă care în prezent este la 66%”, a declarat acesta.
Potrivit Europa Today, fluxurile de gaze rusești către Europa prin conducta Nord Stream au scăzut în această dimineață în așteptarea unei reduceri a capacității care va începe mâine.
Gigantul rus a spus că trebuie să închidă o turbină, ceea ce înseamnă că Nord Stream va funcționa doar la 20% din capacitate începând cu 27 iulie. Anterior, Gazprom a invocat returnarea întârziată a unei alte turbine pentru întreținere în Canada ca motiv pentru reducerea debitelor la 40% în iunie, înainte de a le opri complet pentru 10 zile de întreținere programată luna aceasta, care s-a încheiat pe 21 iulie.
Gazprom a declarat că livrările sale de gaz către Europa prin Ucraina, la punctul de intrare din Sudzha, s-au situat marți la 41,9 milioane de metri cubi, față de 41,7 metri cubi în ziua precedentă.
Fluxurile de gaze către est prin conducta Yamal-Europa către Polonia din Germania au scăzut ușor, potrivit datelor furnizate de operatorul de conducte Gascade.
Citește și:
Zece zile fusese oprită furnizarea de gaze naturale către Europa prin Nord Stream 1. Au fost invocate lucrări de mentenanță. După zece zile, s-a revenit la un nivel similar de furnizare asemănător celui dinaintea opririi conductei, respectiv 40% din capacitatea de transport.
În urmă cu doar câteva minute, BBC publică un anunț conform căruia gigantul energetic rus Gazprom spune că va reduce din nou drastic aprovizionarea cu gaz către Europa prin conducta sa principală, din cauza lucrărilor de întreținere.
Gazprom a anunțat, astfel, că oprirea unei alte turbine la conducta Nord Stream 1 ar reduce producția zilnică de gaz la 20%, înjumătățind nivelul actual de aprovizionare.
Guvernul german consideră că nu există niciun motiv tehnic pentru a limita furnizarea de gaze. Acțiunea anunțată de Gazprom probabil va îngreuna demersul țărilor europene să-și umple rezervele de gaz înainte de iarnă.
Rusia a furnizat Europei 40% din gazul său anul trecut, iar acum UE a acuzat Rusia că folosește energia ca armă.
Gazprom, controlată de statul rus, a anunțat că următoarea reducere a aprovizionării va începe miercuri la ora 04:00 GMT, din cauza ”stării tehnice” a uneia dintre ultimele două turbine în funcțiune. Dar o purtătoare de cuvânt a ministerului german al Economiei a declarat pentru AFP: ”Conform informațiilor pe care le avem, nu există niciun motiv tehnic pentru o reducere a livrărilor”. Kremlinul dă vina pe sancțiunile occidentale pentru situație și transmite că este un partener energetic de încredere. De vină, conform Rusiei, ar fi echipamentele care ajung cu întârziere din Canada.
"Produsul nostru, regulile noastre. Nu jucăm după reguli pe care nu le-am creat", a spus, în schimb, Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom.
Amintim că Gazprom a tăiat complet livrările de gaz către Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos și Polonia, din cauza refuzului lor de a se conforma ordinului Kremlinului de a-și plăti facturile în ruble, în loc de euro sau dolari.
Decizia anunțată de Gazprom vine într-un moment de negocieri tensionate în UE. Miniștrii Energiei din Europa ar urma să ajungă marți la un acord privind reducerea consumului de gaze naturale cu 15%.
Scopul acordului este de a reduce cu 15% consumul de gaze în perspectiva iernii viitoare. Acesta vine în contextul temerilor privind o oprire a livrărilor de gaz natural de către Rusia, scrie EFE. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu