Bruxelles-ul cere statelor să reducă consumul de gaze cu 15% din august 2022 până în martie 2023

Ursula von der Leyen, președintele CE
Ursula von der Leyen, președintele CE

Planul este în prezent voluntar, dar Comisia solicită puterea de a impune reducerea în cazul unei alarme. Von der Leyen: ”O oprire completă la Moscova este un scenariu probabil”.

Pentru a face față riscului unei reduceri suplimentare a aprovizionării de către Rusia, Comisia Europeană a cerut statelor membre să reducă consumul de gaze cu 15% din august și cel puțin până în martie anul viitor, potrivit Europa Today.

Noua reglementare prezentată astăzi de executivul UE, care este în prezent voluntară, ar oferi Bruxelles-ului posibilitatea de a declara, după consultarea statelor membre, o ”alertă a Uniunii” privind securitatea aprovizionării, impunând o reducere obligatorie a cererii de gaze tuturor țărilor din bloc.

Alarma poate fi declanșată atunci când există un risc substanțial de lipsă severă de gaz sau cerere excepțional de mare de gaz.

”O oprire completă a furnizării de gaze rusești către Europa este un scenariu probabil” și ”trebuie să fim pregătiți”, a spus președintele Ursula Von der Leyen. Nord Stream 1 este de așteptat să reînceapă de mâine  pomparea hidrocarburilor, la sfârșitul perioadei de întreținere, dar guvernele europene se tem că Vladimir Putin ar putea folosi gazul ca armă pentru a deteriora industria europeană, lovind creșterea economică deja fragilă.

Ca parte a propunerii, care va fi discutată de miniștrii UE la un summit extraordinar în domeniul energiei din 26 iulie, statele membre trebuie să își prezinte Comisiei planurile naționale în materie de energie până la sfârșitul lunii septembrie și să furnizeze o actualizare la fiecare două luni.

Douăsprezece state membre și-au văzut deja aprovizionarea cu gaz rusesc întreruptă parțial sau complet. 

Ca răspuns, UE s-a angajat deja să umple capacitățile de stocare a gazelor cu cel puțin 80% înainte de 1 noiembrie, dar există o îngrijorare tot mai mare că va fi o sarcină dificilă, deoarece Rusia furnizează 40% din gazul importat.

Citește și:

Gazprom reia furnizarea de gaze către Europa. Putin râde de ”experții occidentali”: Ei închid totul și apoi caută pe cine să dea vina

Fluxurile de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 sunt așteptate să repornească joi, 21 iulie, respectându-se astfel programul de întreținere programat anunțat de Gazprom. Acest lucru a fost anunțat de agenții precum Bloomberg și Reuters citate de Rai News.

Conducta, care reprezintă mai mult de o treime din exporturile rusești de gaze naturale către Uniunea Europeană, a fost închisă pentru zece zile de întreținere anuală pe 11 iulie - în special pentru înlocuirea unei turbine care sosește din Canada - și au existat temeri puternice că fluxurile de gaze nu se vor relua niciodată, având în vedere că luna trecută exporturile către Bătrânul Continent scăzuseră la 40%. 

În orice caz, conducta ar fi reluat funcționarea, dar la o capacitate redusă de aproximativ 160 de milioane de metri cubi pe zi. Pe piața din Amsterdam, după zvonurile despre reluarea fluxurilor pe Nord Stream 1, prețurile gazelor și-au inversat cursul.

Putin dă asigurări că Gazprom îşi va îndeplini ”pe deplin” obligaţiile 

Vladimir Putin a dat asigurări marţi că gigantul din domeniul gazelor Gazprom îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile faţă de partenerii săi, într-un moment în care livrările către Europa scad în plin conflict în Ucraina.

”Gazprom şi-a îndeplinit, continuă să-şi îndeplinească şi îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile, dacă cineva are nevoie de el”, a afirmat liderul de la Kremlin într-o conferinţă de presă după discuţiile de la Teheran, transmite Agerpres.

”Nu există nicio îndoială că partenerii noştri dau vina sau încearcă să dea vina pe Rusia şi Gazprom pentru toate greşelile lor”, a adăugat Vladimir Putin.

De asemenea, liderul rus a ironizat Occidentul pentru că a încercat să-şi reducă dependenţa de combustibilii fosili şi să treacă la energia verde.

”Sunt mari experţi (occidentalii - n.red.) în domeniul relaţiilor neconvenţionale, iar în domeniul energiei, au decis să se bazeze şi pe tipuri de energie netradițională- soarele şi vântul. Ei înşişi închid totul şi apoi caută pe cineva pe care să dea vina - ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist”, a mai declarat Vladimir Putin.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel