Bubițe pe limbă. Ce boli favorizează dezvoltarea acestui simptom și care sunt metodele de tratament

Bubițe pe limbă. Ce boli favorizează dezvoltarea acestui simptom și care sunt metodele de tratament / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Bubițe pe limbă. Ce boli favorizează dezvoltarea acestui simptom și care sunt metodele de tratament / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

De obicei, apariția unor bubițe pe limbă sunt provocate de o inflamație focală a mucoasei bucale, în care se formează ulcere rotunde, afte sau eroziune. Afta afectează suprafața interioară a obrajilor, gurii, limbii, sunt acoperite cu un strat cenușiu sau gălbui, provoacă durere și disconfort. De obicei boala decurge cronic. Aceasta se agravează din când în când, după 7-10 zile intră în remisie.

 

După forma bubelor, se distinge stomatita aftoasă acută și cronică. Primul se caracterizează prin apariția de ulcere și hiperemie severă, umflare, roșeață a mucoaselor. Există o durere severă, mai ales când mănânci sau vorbești. Ganglionii limfatici submandibulari pot crește. De asemenea, și temperatura corpului poate crește. Stomatita aftoasă cronică recurentă poate fi rezultatul unui tratament necorespunzător sau intempestiv, precum și al incapacității forțelor imune de a face față bolii. Se caracterizează prin exacerbări periodice.

Bubițe pe limbă. Din ce cauză apare acest disconfort în gură

Nu toate cauzele apariției unor bube pe limbă sunt pe deplin înțelese. Mecanismul de formare a aftelor este adesea asociat cu activarea sistemului imunitar local. Celulele imune încep să distrugă epiteliul membranelor mucoase, ceea ce duce la ulcere și negi.

De cele mai multe ori, acesta apar în urma unor reacții alergice sau aflarea unor microorganisme patogene în organism. Aftele pot apărea și din cauza deteriorării mecanice. Acestea presupun mușcătura mucoaselor, rănirea prin marginile ascuțite ale obturațiilor sau structurilor ortopedice, ortodontice. În cele mai rare cazuri, bubițele apar după temperatură sau din cauza unor influențe chimice.

Dacă bubițele apar periodic, acestea pot fi cauzate de menstruație sau sarcină la femei. În cazul bărbaților, acestea se manifestă drept consecință a refuzului ascuțit de a fuma. În cazuri mai grave, aftele sunt provocate de boli. Printre bolile care provoacă acest disconfort în gură se numără boli de sânge, boli ale sistemului imunitar, lipsa de vitamine și alte boli sistemice, precum lupus eritematos, boala Crohn, infecție HIV și altele.

Cum să tratezi și să eviți dezvoltarea unor afte bucale

Obiectivul principal al tratamentului stomatitei aftoase este de a scăpa complet de boală sau, cel puțin, de a reduce frecvența recăderilor la minim. Terapia are ca scop ameliorarea inflamației, oprirea simptomelor neplăcute, accelerarea proceselor de recuperare a mucoasei.

Pentru fiecare caz specific, medicul va elabora un set de măsuri. Principalele includ tratamentul medicamentos local și sistemic.

Clătirile cu antiseptice pot fi efectuate cu ajutorul medicamentelor sau a apei de gură, care includ componente antibacteriene. Spray-ul poate fi o alternativă la clătire. De obicei, regimul de tratament include 2-3 ședințe de clătire timp de 1 minut imediat după periajul pe dinți. Astfel, vei reuși să ameliorezi apariția bubițelor.

Metodele locale de tratament includ aplicarea de geluri cu efecte antiinflamatorii și analgezice. Agenții ocluzivi pot reduce durerea și pot accelera vindecarea membranelor mucoase. Ele formează o peliculă insolubilă pe ulcer, protejează zona afectată de efectele factorilor adverși.

Terapia locală cu glucocorticoizi este utilizată pe fondul bolilor imune, precum și atunci când măsurile standard sunt ineficiente. Ele vă permit să eliminați durerea și să ușurați rapid inflamația, să scurtați perioada de vindecare. Astfel de fonduri sunt utilizate numai conform indicațiilor, sunt eliberate pe bază de rețetă. În unele cazuri, este recomandabil să se efectueze injecții cu medicamentul sub baza ulcerului, acest lucru fiind făcut de medic. Acest tratament este recomandat și atunci când TGP-ul este crescut.

Preparatele pentru epitelizare și vindecare definitivă a unor bubițe pe limbă sunt utilizate după îndepărtarea inflamației acute. Specialistul va prescrie un gel cu efect analgezic și de vindecare. De obicei acest lucru se întâmplă la 5-6 zile după începerea terapiei complexe. Terapia locală cu laser poate ameliora durerea, accelera procesul de vindecare și poate minimiza riscul de recidivă, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel