„Bucătarul lui Putin” finanțează grupul Wagner în Libia: judecătorii UE confirmă sancțiunile

Fotografie de la Nur Andi Ravsanjani Gusma: Pexels
Fotografie de la Nur Andi Ravsanjani Gusma: Pexels

Oligarhul rus atât de apropiat de Kremlin încât este considerat „bucătarul lui Putin” a pierdut recursul în fața judecătorilor UE împotriva sancțiunilor impuse de Bruxelles.

Antreprenorul Yevgeniy Viktorovich Prigojin a ajuns pe lista neagră a UE pentru gestionarea unei rețele de companii care finanțează miliția paramilitară rusă mai cunoscută sub numele de grupul Wagner, activ de ani de zile în Libia și acuzat de o serie lungă de crime împotriva umanității și în Ucraina, Siria și Republica Centrafricană, potrivit unui articol publicat în Europa Today.

Mai recent, bucătarul lui Putin a ajuns și el pe lista sancțiunilor UE pentru războiul din Ucraina, deoarece Prigojin finanțează și un centru de difuzare a știrilor false pro-Kremlin.

Recursul lui Yevgeniy Viktorovich Prigojin a fost respins 

Recursul respins miercuri de judecătorii europeni a vizat doar sancțiunile legate de finanțarea de către Prigojin a activităților mercenarilor ruși în Libia. Măsurile constau în înghețarea fondurilor controlate de persoane care „întreprind sau sprijină acte care amenință pacea, stabilitatea sau securitatea Libiei”. Printre altele, omul de afaceri rus a considerat inadmisibile probele prezentate de Consiliul UE împotriva sa. 

Cu toate acestea, Curtea a constatat că „dosarul probatoriu, în baza căruia au fost luate deciziile, conținea extrase din raportul Secretarului General al ONU și articole de presă din diverse surse, precum agențiile de presă și mass-media, toate accesibile public, suplimentat de fotografii și mărturii ”cu elemente care îl bat pe omul de afaceri apropiat de Putin”. 

În decizia sa, Curtea a arătat că „orice măsură restrictivă economică sau financiară atrage, prin definiție, efecte care afectează drepturile de proprietate și liberul exercițiu al activităților profesionale ale persoanei sau entității în cauză, cauzând astfel un prejudiciu „ultim”. De aici și legitimitatea confirmată de judecători cu privire la restricțiile în detrimentul lui Prigojin care, potrivit Curții, îndeplinesc „scopurile de interes general recunoscute urmărite de Uniune”.

Citește și...

Roman Abramovici dă în judecată Consiliul UE pentru sancțiuni

Roman Abramovich a intentat un proces la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg împotriva Consiliului UE pentru sancțiunile adoptate împotriva sa în urma invaziei ruse a Ucrainei, potrivit Rai News. Procesul magnatului rus a fost înregistrat de instanță pe 25 mai. Anterior, alți doi oameni de afaceri, Mikhail Fridman și Petr Aven, au intentat procese similare în instanța europeană.

Un oligarh „înghețat”

Conturile și activele bancare ale lui Abramovich au fost înghețate atât în ​​Statele Unite, cât și în Regatul Unit și, potrivit publicației americane „Page Six”, Abramovici, în ciuda activelor estimate la 14,3 miliarde de dolari de către Bloomberg, este acum falimentat.

La începutul lunii aprilie acesta ar fi cerut bani în împrumut mai multor persoane pentru a se „menține pe linia de plutire”, printre alții, producătorului și regizorului de la Hollywood, Brett Ratner și familiei Rothschild, care se pare că, în ciuda bunei prietenii, ar fi refuzat să-i dea bani pentru că nici măcar ei nu au prea mult numerar și de asemenea, pentru că nu este clar care ar fi repercusiunile conform dreptului internațional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel