Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, a explicat că măsurile privind securizarea spațiului aerian românesc au fost luate graduale, încă din februarie anul trecut.
Publicitate
În contextul în care în județul Tulcea au fost găsite bucăți de dronă, posibil rusească, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, G-ral Constantin Spînu a venit cu câteva precizări legate de măsurile care trebuie luate în această situație.
”Discutăm despre măsuri care sunt întărite, nu neapărat de acum două zile, de acum trei zile, sunt măsuri graduale care s-au adoptat în special pentru întărirea securității aeriene a României, și ele au fost mai relevante după declanșarea războiului de agresiune din februarie anul trecut.
Însă, în acest moment, reprezentanții MApN, ministrul Apărării Naționale, echipa cu care s-a deplasat aici au explicat autorităților locale, au explicat cetățenilor, ce măsuri pot fi luate pentru a întări suplimentar în aceste zone care se află de câteva săptămâni în proximitatea atacurilor pe care Federația Rusă le execută asupra infrastructurii portuare ucrainiene, măsuri de suplimentare a capacității de monitorizare și securizare a spațiului aerian”, a declarat Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, la Realitatea Plus.
Întrebat dacă măsurile înseamnă dislocarea de baterii antiaeriene, acesta a precizat că nu poate intra în detalii de natură operațională, ”însă, este avut în vedere un complex de măsuri care pot fi adoptate pentru a întări în aceste zone capacitatea noastră de supraveghere și a securiza spațiul aerian, astfel încât activitatea comunităților românești aflate în proximitatea acestor zone fierbinți din conflictul ucrainean în condiții normale”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MApN.
Totodată a mai precizat acesta, în urma incidentului din această noapte, nu s-a dat niciun fel de alertă suplimentară. ”Nu și nici nu era nevoie”, a mai spus reprezentantul MApN.
Potrivit acestuia, autoritățile locale din județul Tulcea ”au ridicat și o serie de probleme care nu sunt neapărat în competența Ministerului Apărării Naționale, dar, evident că putem să ajutăm prin relaționarea cu celelalte elemente ale autorităților statului, ceea ce ține de competența noastră am dat asigurări și sunt convins că înțelegeți că nu sunt vorbe spuse așa, de complezență, că ne facem datoria și luăm toate măsurile care sunt în fișa noastră de post”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MApN.
În ceea ce privește interceptarea dronelor, reprezentantul Apărării Naționale a precizat că ”vorbim despre elemente extrem de tehnice, există capabilități destinate fiecărui tip de amenințare. Dronele fac parte din mijloacele aeriene de atac pentru care există măsuri de a securiza spațiul aerian românesc”, a mai spus g-ral Constantin Spînu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu