Cu prilejul zilei de 18 aprilie, Ziua Internațională a monumentelor și a siturilor, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic încurajează publicul să exploreze și să prețuiască patrimoniul cultural al capitalei, dar și să redescopere monumentele de for public.
BUCUREȘTI CENTENAR este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.
Idealul României nu este o marfă
Într-un editorial din „România Nouă (Organ de propagandă pentru unirea politică a tuturor românilor)” apărut în data de 17 februarie 1918, directorul publicației, Dr. Onisifor Ghibu (1883-1972) vorbește răspicat despre idealurile poporului român, folosind în finalul scrierii un citat din poetul pașoptist Cezar Boliac. El numește Ardealul „leagănul întregului românism” și scrie că idealul românesc nu este o marfă căreia să i se poată scădea prețul după placul Nemților.
Ce va face România?
O. Ghibu
Vândută de trei ori de Ruși în timp de un an și jumătate, și despărțită cu totul astăzi de ceilalți tovarăși din Apus, România s-a văzut nevoită să înceapă târguieli de pace cu acele puteri dușmane, împotriva cărora s-a sculat la 14 august 1916. Ce a voit România prin răsboiul ei? A voit să adune la un loc pe toți fiii neamului nostru împrăștiați sub stăpâniri străine; a voit să libereze Ardealul și Bucovina cari de sute de ani gem sub apăsarea ungurească și nemțească. Ea n-a vrut să ia pământul altora, ci să-și desrobească frații. Dreptul acesta sfânt al ei asupra țărilor de peste Carpați a fost recunoscut de toate popoarele din lume, afară, se înțelege, de Unguri și de tovarășii lor, cari, ca și Rușii, voiau să trăiască și mai departe din sudoarea Românului.
„Idealul nostru nu e o marfă”
Timp de un an și jumătate România a luptat vitejește pentru împlinirea idealului ei, și e mai mult vina altora că el nu a putut fi împlinit până acum, cu toate că a cerut jertfe atât de grozave. Ce va face România acum când e vorba să închee pace? Va putea uita ea scopul cel mare pentru care s-a aruncat în foc? Va putea auita Ardealul, leagănul întregului românism, moștenirea lui Mihaiu Viteazul; va putea uita Bucovina, în care se odihnesc osemintele celor mai mari voevozi ai neamului, mândra moștenire alui Ștefan cel Mare? Credem că acei bărbați, pe cari Pronia Dumnezeiască i-a pus astăzi la cârma intereselor neamului românesc, vor lupta cu bărbăție la masa verde pentru acel pământ, pentru care sute de mii de viteji au luptat pe câmpul înroșit de sânge. Nemții trebuie să se încredințeze, că idealul nostru nu e marfă căreia să i se poată scădea prețul după placul lor, ci e un lucru sfânt, pentru care suntem hotărați să îndurăm și alte nenorociri, oricât de mari.
„Nemții ar vrea să iee României Dobrogea și o parte din Muntenia”
Știri, al căror izvor nu se poate controla, vestesc că Nemții nici nu vor să audă de cererile noastre, dimpotrivă ei ar voi să-i iee României Dobrogea și chiar o parte din Muntenia, dându-i în schimb Basarabia. Nu știm ce va face România în fața greutăților pe cari i le pun în fața stările de azi. Dar, dacă ea ar fi silită pentru moment să încheie pace cu jerfirea idealului național pentru care a luptat, lumea se va încredința de bună seamă din nou despre scopurile neomenești ale Germaniei.
Alungarea României din Ardeal și Bucovina înseamnă cea mai nerușinată sfruntare a dreptății. Zicem „alungarea” căci, de fapt, România n-a părăsit niciodată cu totul Ardealul, de un an și jumătate încoace, decând a intrat în el. Și, astăzi, după atâtea suferințe, oastea românească ține ocupat un petec de peste 200 chilometrii pătrați din Ardeal, ca un semn al dreptului nostru acolo. Tot astfel România ține ocupată peste un sfert din Bucovina, pe care tovarășii ruși au părăsit-o și pe care a trebuit s-o apărăm și noi.
„Poate că se sfârșește răsboiul României dar nu și răsboiul Românilor”
Vom fi scoși din aceste locuri, atunci când avem un drept sfânt asupra întregului nostru pământ? România va fi silită să încheie o pace nedreaptă? Dar atunci să se știe că pacea aceasta nu înseamnă decât începutul unui nou războiu, care nu se va putea mântui decât odată cu împlinirea întregului nostru ideal. Răsboiul de acum al României poate că se va sfârși, dar nu se sfârșește răsboiul Românilor. Pace adevărată nu poate să fie, decât când leagănul românismului va fi dat înapoi. Și dacă România mică de până acum, singură, nu ni l-a putut da, suntem încredințați că de acum va putea trage în cumpănă și ajutorul Basarabiei. Dacă n-am putut răscumpăra Basarabia cu Ardealul, vom putea răscumpăra Ardealul cu Basarabia! Și neamul românesc tot va trebui să fie întreg la un loc, sau să piară.
„Ce-i trebuie României? Îi trebuie principii solide, instituții practice, o organizație tare, materială și solidă.” Cezar Boliac
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.