„București – de la urbea patriarhală la capitala marilor înfăptuiri", la Palatul Suțu

La Palatul Suțu a avut loc aseară vernisajul expoziției „București - de la urbea patriarhală la capitala marilor înfăptuiri".

Publicitate

La vernisaj au luat cuvântul Tomnița Michaela Florescu, viceprimar al Capitalei, dr. Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, dr. Marian Constantin, director adjunct și Delia Marinescu – coordonatorul secției Artă a Muzeului Municipiului București.

Expoziția reunește 56 de lucrări din patrimoniul Pinacotecii Municipiului București, care întregesc o perspectivă asupra transformărilor orașului, atât sub aspectul populației și clădirilor ce compun peisajul urban, cât și al modului în care artiștii se raportează la realitățile sociale, le interpretează și le reprezintă.

Demersul face parte din proiectul de redeschidere către public a celor peste 5500 de lucrări din patrimoniul Pinacotecii Municipiului București, început în vara anului 2016 cu expoziția „Pinacoteca Bucureștiului – un proiect interbelic”.

Vizitatorii vor putea regăsi în tablouri peisaje urbane recente, precum Casa Poporului,  dar și imagini ale unor clădiri al căror destin se pierde în istorie – Turnul Colței, Muzeul Simu sau Casa Moruzi. Între artiștii reprezentați în expoziție se numără Sava Henția, Alexandru Ciucurencu și Paul Gherasim, fiind astfel surprinsă o diversă paletă de stiluri, tehnici și tematici, extinsă pe două secole.

În urma campaniei „CaSă... pentru arta ta!” organizată de Noaptea Muzeelor 2017, în cadrul căreia vizitatorii au avut posibilitatea să aleagă o singură lucrare dintr-o selecție de cinci, care să facă parte din noua expoziție a Pinacotecii, tabloul „Biserica Sf. Ilie Gorgani” realizat de Alexandru Satmary a strâns cel mai mare număr de voturi – 143. Prin urmare, acesta va putea fi admirat în expoziție.

Cu ocazia lansării noii expoziții, Pinacoteca Municipiului București primește o pagină de facebook dedicată, pe care publicul o va putea utiliza pentru a afla detalii despre lucrări și pentru a intra în dialog cu specialiștii care cercetează și promovează patrimoniul artistic al Capitalei (https://www.facebook.com/PinacotecaBucurestiului/). Această pagină se adaugă celorlalte 11 – câte o pagină pentru fiecare muzeu și colecție din structura Muzeului Municipiului București – prin care instituția își propune să mențină un dialog real și o informare rapidă a publicului pasionat de artă și de istoria orașului.

Expoziția poate fi vizitată la Palatul Suțu până la data de 23 septembrie 2018.

Vă invităm să descoperiți și celelalte expoziții deschise în muzeele din structura MMB:

Palatul Suțu –Bd. I.C. Brătianu nr. 2 (marți - duminică, 10.00 - 18.00 - ultima intrare 17.30)

 

- Expoziția permanentă „Timpul Orașului”;

- Expoziția temporară „Mașinile lui Leonardo da Vinci” (ultima zi de vizitare 24 septembrie 2017);

- Expoziția temporară „Vindecări miraculoase - Nicolae Vermont”;

- Expoziția temporară „Bucureștii sub ocupație (1916 -1918)”;

- Expoziția în aer liber „Trecut-au anii”.

Casa Filipescu – Cesianu – Calea Victoriei nr. 151 (miercuri - duminică, 10.00 - 18.00 - ultima intrare 17.30)

- Expoziția permanentă „Muzeul Vârstelor - de la copilărie la senectute”;

- Expoziția permanentă „În apropierea sfinților. Frescele de la Mănăstirea Văcărești după 40 de ani”;

- Expoziția temporară „Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo - zoomorfă  –  de la artă la identitate”.

- Expoziția temporară „Vârsta dintr-o privire”

Muzeul Theodor Aman – Str. C.A. Rosetti nr. 8 (miercuri – duminică, 10.00 - 18.00 - ultima intrare 17.30)

Capodopere de secol XIX semnate de Th. Aman, pictură murală cu scene istorice și piese de mobilier sculptat pot fi admirate în prima locuință – atelier din București, construită chiar după planurile maestrului.

 

Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” – Str. 11 iunie nr. 38 (marți - duminică, 10.00 - 18.00 - ultima intrare 17.30)

Tablouri semnate de mari pictori români, Pallady, Maxy sau Ţuculescu și lucrări ale Ligiei Macovei, alături de obiecte de sticlărie şi diverse artefacte din toate colţurile lumii, oferă o bogată călătorie culturală.

Muzeul Nicolae Minovici – Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1 (miercuri – duminică, 10.00 - 18.00 - ultima intrare 17.30)

Expoziția de pictură „Gabriela Ricșan - chipuri în lumină și culoare”;

Expoziția permanentă din clădirea muzeului este în curs de reamenajare, urmând a se redeschide toamna aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel