București este capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa și a 10-a capitală din lume cu grad ridicat de risc seismic, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
"Bucureștiul este clasat ca a 10-a Capitală la nivel mondial, în termeni de risc seismic și Capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa. În mod evident, în acest context, orașul București concentrează cel mai înalt risc seismic din România", a precizat Sorin Oprescu.
Primarul general a arătat că situaţia Bucureştiului este "extrem de serioasă", notând, totodată, faptul că a dorit această întâlnire nu pentru a crea panică, ci pentru a trage un semnal de alarmă, chiar un avertisment asupra importanţei problemei, și pentru a sesiza toți factorii implicați, dar și opinia publică, în scopul unirii eforturilor pentru diminuarea efectelor.
"Pentru că deși problema este extrem de gravă, trebuie să recunoaștem că a fost tratată cu multă superficialitate de toate autoritățile: locale, centrale și chiar, îmi pare rău s-o spus, de corpul de specialiști. Câte cutremure mai trebuie să vină ca să ne trezim la realitate?", a susţinut edilul Capitalei.
În finalul expunerii, primarul general Sorin Oprescu a arătat că:
1. Responsabilitatea protectiei seismice a cladirilor existente revine, in ordine:
- PROPRIETARULUI CLADIRII
Fie ca este privat, fie ca este stat!
- Autoritatilor locale si centrale, care trebuie sa impuna reguli si norme precise, cu caracter obligatoriu!
- Specialistilor in domeniu, care sa fundamenteze si sa realizeze managementul riscului seismic, implicand indeosebi evaluari si expertize corecte, cu solutii tehnice adecvate.
- Constructoriilor si dezvoltatorilor imobiliari, care trebuie sa respecte intocmai reglementarile, avand in vedere particularitatile seismice ale orasului Bucuresti.
2. Este imperios necesara MODIFICAREA si imbunatatirea cadrului legislativ in domeniu. Unele dintre propunerile noastre le-am enuntat mai sus.
3. Realizarea de campanii publicitare de atentionare a publicului cu privire la riscul seismic, dar si pentru educarea populatiei, inca din anii de scoala.
4. Reevaluarea Programului national de prevenire si combatere a riscului seismic, cu strategii concrete de finantare, in mod deosebit pentru Bucuresti, din cauza ca – asa cum am argumentat in aceasta conferinta – e clar ca Bucurestiul are nevoia cea mai mare: este cel mai vulnerabil oras din Romania si are cel mai mare numar de locuitori expusi.
Vorbim de Capitala Romaniei, iar in cazul unui dezastru riscam sa paralizam institutii fundamentale ale statului. Tocmai de aceea, cred ca ar trebui stabilit un parteneriat, daca vreti chiar STRATEGIC, intre Guvern- Presedintie- Parlament- Mass Media- Societate civila- Corpul de specialisti- Mediul de afaceri, pentru ca este o problema a tuturor. Aceasta poate fi rezolvata doar printr-un efort comun, permanent, coerent si concret."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu