București. Manifestare în stradă. Ambasador străin, prezent

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, care a participat sâmbătă la marşul de condamnare a violenţei împotriva femeilor, a afirmat că evenimentul reprezintă "o lecţie civică foarte importantă". 

"Este o lecţie civică foarte importantă. Din păcate, violenţa domestică este o problemă şi în Marea Britanie şi aici, în România. Pierderile sunt foarte mari şi nu e vorba doar de pierderile economice. S-a constatat că pierderile din cauza violenţei domestice pot fi de aproximativ 3,7% din PIB-ul unei ţări. Bineînţeles că pierderile sunt mult mai mari - e vorba de pierderile de vieţi omeneşti. Eu cred că este important ca om, ca ambasador al Marii Britanii, să fiu alături de toţi cei ce vor să oprească violenţa domestică", a declarat Brummell, după ce parcurs întregul traseu al marşului, din piaţa Universităţii în piaţa Victoriei, via piaţa Romană, scrie Agerpres.

În opinia deputatei PNL Adriana Săftoiu, participantă de asemenea la manifestare, condamnarea violenţei împotriva femeilor este "o cauză foarte importantă, pentru care trebuie să mărşăluieşti şi sâmbăta, şi duminica şi, dacă trebuie, 365 de zile pe an", dar pentru care, "din păcate, România are o atitudine destul de indiferentă". 

Ea şi-a exprimat speranţa că pachetul legislativ al Guvernului privind violenţa domestică, transpunere a Convenţiei de la Istanbul, va ajunge cât de curând în Parlament. 

"Stau şi mă întreb cât vom mai aştepta ca acest pachet legislativ să intre odată în Parlament, să îl votăm şi să fie pus în aplicare rapid ordinul de restricţie? Să nu mai decidă poliţistul dacă merită sau nu să dea el un ordin de restricţie. Să devină obligatoriu", a afirmat Adriana Săftoiu. 

Ea a adăugat că a depus în Parlament o propunere legislativă de modificare a Codului penal prin care cercetarea penală să continue chiar dacă părţile se împacă sau chiar să aibă loc din oficiu dacă este constatată violenţa. 

Aproximativ 500 sute de persoane, femei, bărbaţi şi copii, au participat sâmbătă, pentru aproximativ două ore, la un marş de condamnare a violenţei împotriva femeilor, pornind din piaţa Universităţii spre piaţa Victoriei, via piaţa Romană. 

A treia ediție

Aflat la a treia ediţie, marşul "Împreună pentru siguranţa femeilor" s-a desfăşurat în acest an sub sloganul "Nu eşti singură", pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu femeile supravieţuitoare ale violenţelor. 

Participanţii la marş au scandat "Solidaritate, să ne unim toate", "Indiferenţa hrăneşte violenţa", "Vrem dreptate în justiţie şi încredere în poliţie", "Nu mă simt flatată să fiu fluierată", "Vrem siguranţă, în casă şi în stradă", "Cea mai mică lovitură nu e dragoste, e ură", "Vrem politic potrivite, nu în pumni să fim strivite", "Legea pumnului se pare că la noi are scăpare", "Indiferenţa hrăneşte violenţa". 

Participanţii la marş au purtat pancarte inscripţionate: "Fără toleranţă pentru violenţă", "Nu eşti singură! #Solidaritate", "Autorităţile ne agresează prin nepăsare", "Dacă bătaia e ruptă din rai, atunci iubirea de unde vine?", "Libertate şi protecţie. Nu frică şi umilinţe", "Scopul nostru este să iubim, nu să abuzăm", "Toleranţă zero faţă de violenţa împotriva femeilor", "Pentru agresori doar scuze, pentru femei doar acuze?", "Sexualitatea face parte din personalitate". 

La intersecţia bulevardului Magheru cu strada Tache Ionescu, de la un balcon aflat la al treilea etaj al unui imobil a fost fluturat steagul LGBT şi o pancartă cu mesajul "Alături pentru siguranţa femeilor". 

Marşul a fost organizat de Reţeaua de Combaterea şi Prevenirea Violenţei Împotriva Femeilor, formată din 25 de organizaţii neguvernamentale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel