Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele şapte luni din 2022 a fost de 8.275, în creştere cu 19,15% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Cele mai multe companii care şi-au suspendat activitatea în intervalul menţionat au fost din Bucureşti, respectiv 867 (în creştere cu 13,78% faţă de perioada ianuarie - iulie 2021), Capitala fiind urmată de judeţele Cluj, cu 410 firme suspendate (în creştere cu 9,92%), Iaşi - 375 firme (+36,36%), Neamţ - 328 (+22,39%) şi Braşov - 328 (+31,20%), potrivit Agerpres.
La polul opus, cele mai puţine suspendări au fost consemnate în judeţele Ialomiţa - 48 (în scădere cu 4% faţă de primele şapte luni din 2021), Covasna - 65 (-10,96%) şi Tulcea - 68 (+28,3%).
Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în primele şase luni în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 2.391 (+22,05%), alte activităţi de servicii - 821 suspendări (+5,80%) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice - 741 suspendări (+33,03%).
Citește și:
Creșterea prețului la produse alimentare este din ce în ce mai greu de suportat de către români în contextul în care salariile stagnează.
Pe acest subiect a intervenit analistul economic Mircea Coșea la postul B1TV.
”Intrăm într-o perioadă în care lucrurile se accentuează într-o direcție extrem de prericuloasă și anume consumul scade. Scade consumul pentru că populația nu mai are bani după concedii, după faptul că nu au crescut veniturile dar au crescut prețurile. În 2-3 săptămâni vom avea o criză de lichiditate, adică populația nu va mai avea bani, nu are cum să aibă pentru că veniturile nu cresc sub nici o formă iar veniturile au tendință de creștere extraordinar de explozivă. Deci lucrurile merg înspre rău”, a declarat Mircea Coșea.
Cauze?
”Seceta este importantă, dar să ne gândim și la greșelile care s-au făcut în economia românească, prin întârzierea sau chiar refuzul luării unor măsuri de producție ca urmare a creșterii costului gazului, care au făcut ca prețul îngrășămintelor să fie foarte scump, iar această scumpire se vede în costul produselor.
De ce nu s-a făcut nimic pentru ajutorarea fermierilor în direcția consumului de electricitate și de gaz, având în vedere că producția de legume și fructe a fost bazată în principal pe solarii care trebuie să fie încălzite?
Dacă ar fi fost acordată o atenție mai mare fermierilor și producției interne am fi putut avea niște prețuri mai rezonabile. De ce nu am luat măsuri de atâția ani de zile pentru creșterea producției de carne de porc în România? Toate țările s-au descurcat cu așa numita pestă porcină, numai în România această boală a făcut ca să ne distrugem sectorul și să importăm cantități enorme.
De ce s-au făcut niște controale abuzive în sectorul de carne de pui și de ouă, controale pe care Consiliul Concurenței le-a făcut nejustificat pentru ca să se ajungă la scăderea producției.
Nu mai vorbim de producția de lactate care nu a avut nici un sprijin din partea statului român continuând să importe produse pentru producția așa zisului lapte creat, adică lapte care se face din praf de lapte, zer și o mică cantitate de lapte natural”, a fost de părere Mircea Coșea.
”Deocamdată din partea guvernului nu avem nici o veste bună, avem numai declarații politice care sunt la nivel de promisiuni imposibil de acoperit. Pe de altă parte România trece printr-o perioadă grea din punct de vedere bugetar: plătim foarte mult pentru datoria externă, nu putem să facem compensările pentru gaz... deci nu văd nici în viitor măsuri care să dea populației garanții că lucrurile vor merge bine.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu