EXCLUSIV  București, în topul încălzirii din cauza asfaltului și a poluării

Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, a explicat de ce Bucureştiul este o insulă de căldură în sudul ţării. 

"Capitala este o insulă de căldură. Căldura aceasta suplimentară pe care o emană acest mare oraş face ca regimul atât al precipitaţiilor şi al temperaturii să fie influenţat, în comparaţie cu zonele vecine. 

Staţia Filaret a înregistrat a doua cea mai ridicată temperatură din această vară. În plus, au fost foarte multe zile cu temperaturi ridicate. Încă nu s-a încheiat vara, dar vom face evidenţa modului în care a evoluat regimul termic în această vară. În foarte multe dintre zilele valurilor de căldură, Bucureştiul a fost cu temperatura cea mai ridicată sau cu una dintre temperaturile cele mai ridicate, cel puţin pentru sudul teritoriului. 

Din punct de vedere al precipitaţiilor, caracterul torenţial al ploilor, intensificările de vânt, toate sunt influenţate de anomalia termică deosebită reprezentată de acest oraş. 

În plus, excesul de poluare, comparativ cu zonele înconjurătoare, poate favoriza modificarea regimului temperaturilor şi al precipitaţiilor. 

Învăţămintele pe care putem să le tragem din cum a evoluat vremea în Bucureşti în această vară sunt clare. Trebuie să încurajăm categoric dezvoltarea a cât mai multe zone verzi în oraş, iar aceste zone verzi trebuie să ofere umbră, e foarte important. Nu neapărat gazon, ci mai mulţi arbori, poate pe marginea străzilor. Care să asigure un regim mai umbros", a declarat Florinela Georgescu. 

O vară plină de recorduri 

"Avem foarte multe recorduri în această vară. Cel mai important lucru este că atât luna iunie, cât şi cea iulie, au fost cele mai calde cel puţin din 1961 până în prezent. Iar luna august va fi şi ea, probabil, cea mai caldă lună august. Trei luni la rând cu astfel de temperaturi reprezintă un record în sine. Influenţează pe de o parte clasamentul verilor, dar şi temperatura medie a întregului an. Vom vedea dacă nu cumva vom încheia şi anul acesta în topul celor mai calzi ani. Nu doar perioada de vară a fost caldă, ci şi lunile anterioare. Să amintim luna februarie, una absolut excepţională din punct de vedere termic. Exceptând luna mai, toate celelalte luni din acest an au fost peste mediile ultimelor decenii din punct de vedere termic", a declarat Florinela Georgescu la DCNews. 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel