Ioana Constantin (PMP) a anunţat singura soluţie pentru evitarea carantinării judeţului Ilfov, dar şi a Capitalei.
"Testarea gratuită masivă în București - Ilfov și marile orașe din țară este singura soluție azi pentru izolarea focarelor, pentru a reduce răspândirea îmbolnăvirilor și pentru a salva vieți. Este soluția pe care o propun medicii și managerii de spitale, dar autoritățile ignoră rolul testării încă de la începutul pandemiei. Este de neînțeles de ce există această rezistență a autorităților în ceea ce privește testarea. Suplimentar, România trebuie să solicite ajutor de la alte state europene pentru medici specializați pe ATI care să sprijine medicii români deja epuizați și care nu mai fac față valului crescut de pacienți care ajung zilnic în spitale", a scris Ioana Constantin pe Facebook.
Secretarul de stat Raed Arafat a intervenit la Antena 3 și a vorbit despre carantinarea Capitalei:
„Carantinarea Capitalei țării trebuie să se facă la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP-ului, pentru că impactul este unul mult mai complex decât doar aspectul sanitar.
Clar că sunt măsuri care sunt necesare pentru limitarea contactului mișcării, pentru a limita răspândirea virusului. Putem să spunem că e un lucru de înțeles, dar a carantina Bucureștiul înseamnă că am izola Bucureștiul și Ilfovul de restul României. Acest lucru nu poate să fie făcut fără o decizie la nivelul Comitetului pentru Situații de Urgență. La acest moment, ordinul, așa cum este trimis către mine, putea să fie emis și validat de CNSU în 48 de ore Mâine am convocat grupul tehnico-științific pentru o discuție pe această temă, după care vom supune CNSU spre decizie, dacă astfel de ordin poate fi emis. Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la carantinarea Bucureștiului și Ilfovului în sensul de a le închide în aceste condiții“, a precizat Raed Arafat.
Întrebat cu privire la afirmațiile medicului Marinescu, potrivit cărora totul se va sfârși până în luna martie, Alexandru Rafila a făcut următoarele precizări: „Cred la fel. Valul 5 sau 6 vor exista, dar vor fi mici și nu vor avea un efect similar. Preocuparea este cât timp vom rămâne la aceste valori mari. Dacă mai stăm două sau trei săptămâni cu 16-17.000 de cazuri în fiecare zi, va fi o mare dramă, pentru că sistemul de sănătate este deja depășit și sincer să fiu nu știu ce putem face!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci