Investițiile în domeniul energiei sunt un subiect important pentru România, dar și pentru Bucureștiul care stă pe trei CET-uri vechi din anii `60.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a făcut declarații în acest sens.
”O să încep foarte direct, la momentul acesta să dea Dumnezeu să putem folosi toți banii pe care îi avem ca la finalul acestei etape să fim cu adevărat independenți energetic și sustenabili dintr-o anumită perspectivă în sensul în care structural să fie aceste investiții.
Dacă vreți să cumulez totalul banilor sau finanțărilor pe care le avem, vorbesc numai de fonduri nerambursabile, (...) avem cumulat undeva la 24 de miliarde de euro. E Fondul de Modernizare cu 13 miliarde de euro, avem PNRR-ul și politica de coeziune care undeva ne duc spre 5 miliarde de euro, 6 miliarde aproape și, mai nou, din 2026 o să avem disponibil încă 6 miliarde de euro pe Fondul Social pentru Climă care mare parte din sume se vor duce tot în zona de investiții pe de o parte, dar și de sprijin. Deci, un impact direct și indirect asupra sectorului energetic, aceste 6 miliarde de euro pe care le avem prin Fondul Social pentru Climă care va fi disponibil din 2026 până în 2032.
Din această provocare pe care o avem împreună rămâne și ceea ce am discutat ultima oară când am fost la o dezbatere tot pe energie, este necesar ca împreună să facem toate lucrurile acestea, să existe un parteneriat real între investitori, între consumatori, între cei care sprijină din perspectiva suport sectorul energetic și finanțatori, și stat, și reglementatori pentru că și reglementarea trebuie să fie una care să fie adaptată nevoilor actualizate ale acestei provocări pe care o avem împreună.
CITEȘTE ȘI: Românii care vor avea facturi mai mici la energie, aproape la jumătate. Veste bună din Guvern!
(...) Provocarea cea mai mare dincolo aceste finanțări pe care le avem pe investițiile directe este partea de transport și distribuție. Gândiți-vă că tot ceea ce vom pune în mișcare în perioada următoare, până în 2030 să spunem că închidem acest ciclu investițional, va avea nevoie de o infrastructură adaptată și modernizată la noile nevoie pe de o parte de producție și de consum, dar și eficientă din perspectiva costurilor pentru că trebuie și digitalizată, și toate aceste elemente.
(...) Vorbeați un pic de București. E o mare provocare. Să nu uităm că Bucureștiul a pierdut 2 miliarde de euro, adică bani avem, dar dacă îi avem și nu îi punem la treabă, degeaba îi avem. E o foarte mare provocare în actualul mandat al noului primar să înțeleagă. Nu poți să stai un an și jumătate căutând cine să facă o lucrare. Vreau să fiu și ironic un pic, dar așa s-a întâmplat în 2020 când am pierdut doi ani de zile, deși banii erau la dispoziția Primăriei Capitalei. S-au pierdut în sensul de exercițiul trecut și se etapizează pe noul exercițiu, adică nu mai avem timp să stăm. Ăsta este, de fapt, apelul meu. Viteza va fi una mare și trebuie toți să fim conectați la această nevoie de investiții”, a declarat ministrul Câciu.
Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului Energy Forum: ”2025-anul marilor provocări”.
Urmărește dezbaterea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News