EXCLUSIV  Bucureștiul, un haos arhitectural! Bulai: E o parcare uriașă! Unde tu vrei design eu văd 500 de mașini

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Erori de ordin arhitectural sau lipsă de viziune?

Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au căutat nod în papură în designul urban din București și au găsit mai multe nereguli.

Val Vâlcu: Au plantat în față la Academia Militară niște brazi... dom'le, nu se mai vede clădirea de pomi! Am o întrebare, totuși: arhitecții ăștia au viziune? Clădirile astea n-au fost proiectate să stea ca o cabană printre brazi! Lasă că-n spate s-au ridicat niște imobile cu birouri.... dar în față, cum vii dinspre Eroilor, vezi o pădurice! Practic, Academia e printre brazi!

Alfred Bulai: Da... viziunea n-a fost extraordinară în materie de design urban, nu numai de arhitectură, de cum arată, totuși, orașul. Adică, ce poți să spui? Au făcut niște chestii din astea mai degrabă orientale gen Phenian, China... vezi centrul cu arteziene, cu nu știu ce care, mă rog, n-au ceva care să fie spectaculos și nici măcar nu le-au mai restaurat - că ai putea să ai ceva mai frumos pe acolo - dar...

Val Vâlcu: Statuile alea sau ce sunt din ciment arată groaznic! Fântâna arteziană din Timișoara avea un delfin, tot din ciment era dar era... Astea-s făcute de doi Dorei!

Alfred Bulai: Piața Unirii trebuia să fie spațiul cel mai larg din București. Și atunci, din motive de securitate, au făcut acele fântâni și au pus cât mai multe mașini. E foarte aiurea să faci un meeting cu zeci de mii sau o sută de mii de oameni printre fântâni! Au gândit-o bine, atenție! De-aia, de exemplu, la Piața Victoriei cea mai mare parte a pieței e goală. Iar pe vremuri stătea un milițian acolo. Și-n Piața Universității au pus flori, frumos... atenție, s-au luat după ideea de securitate pe modelul "nu avem de ce să lăsăm spațiu liber".

Nu întâmplător în Piața Universității au avut loc toate! Pentru că, vrei nu vrei, a căzut în '77 blocul Dunărea, a rămas un spațiu mai mare acolo care aducea cu ideea de piață cât de cât și e chiar în inima Bucureștiului, dar simbolic s-a legat de chestia asta. Gândește-te că în Piața Constituției în fața Parlamentului e o parcare uriașă. Adică tu vrei design și eu văd 500 de mașini?

Discuția a continuat aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel