Bucuria de a pierde banii României

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Dl. prim-ministru Ponta ne-a anunțat azi dimineață, la prima oră, că la POSDRU e dezastru. Din patru miliarde de euro alocați în perioada 2007-2013 s-au absorbit 100 de milioane. Și acolo sunt, însă, acuzații că ar fi nereguli.

Dl. Ponta i-a dat cuvântul d-lui Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, care ne-a anunțat aproape cu bucurie că se așteaptă scrisoarea de suspendare a plăților din partea Comisiei Europene.

România devine astfel primul și, probabil, singurul stat UE unde puterea politică anunță fericită oprirea absorbției fondurilor europene. Și aproape că solicită Bruxelles-ului să nu mai facă plăți în propria țară.

În 2007 și 2008, dl. prim-ministru Tăriceanu nu a avut timp, din cauza luptei politice cu dl. Băsescu, să pregătească mecanismele de absorbție a banilor. Pe cele șapte axe de dezvoltare stabilite de UE, funcționari români, care n-au lucrat o zi în viața lor în mediul privat, au conceput cele mai complicate ghiduri de absorbție a fondurilor din Uniune. Suprapuse peste birocrația Bruxelles-ului, s-a ajuns în situația în care rata slabă de absorbție în România îngrijorează funcționarii înalți europeni. Dezastrul a continuat apoi în guvernarea d-lui Boc. Repetând mecanic ”fonduri europene, fonduri europene” dl. Boc nu a făcut altceva decât să impingă tot mai mult lucrurile către perioadele în care banii se vor pierde iremediabil.

Președintele Băsescu a remarcat catastrofa în 2010, când a promis că miniștrii vor fi evaluați în funcție de rata de absorbție a banilor europeni. Nu s-a mai întâmplat așa ceva.

În cazul POSDRU, dl Ponta anunță ceea ce, personal, spun de mai bine de un an de zile: patru miliarde de euro destinați României se vor pierde în cea mai mare parte în următoarele 18 luni. De vină sunt incompetența unor miniștrii de la Muncă - în trei ani și jumătate, cu tot cu interimarii, acolo s-au perindat nouă persoane -, birocrația aberantă, lipsa de pregătire a personalului, disprețul față de beneficiar, și interesele de partid. După plecarea d-lui Botiș și venirea d-lui Lăzăroiu, în așa numita Autoritate de management - organismul care gestionează fondurile - a fost numită o doamnă din Brăila, nevorbitoare de limbi străine și care, neștiind ce să facă, a blocat toate activitățile.

Dl. Lăzăroiu, pe care nu-l suspectez de corupție, ci de nepricepere, a titularizat-o pe post printr-un concurs în care d-na Carmen Ionel a fost singurul candidat. Am atras atenția public în legătură cu dezastrul de acolo. A fost momentul în care în mod iresponsabil, dl. Lăzăroiu în loc să-și rezolve problemele m-a acuzat că aș fi ”șeful mafiei fondurilor europene”.

Schimbarea sa cu d-na Sulfina Barbu a limpezit lucrurile și mi-a dat dreptate. Incompetența d-nei Ionel a făcut Comisia Europeană să ceară expres schimbarea ei din funcție, fapt pe care d-na Barbu l-a și făcut, restabilind plățile la POSDRU. Practic, încăpățânarea și neștiința unui singur om, dl. Lăzăroiu, a dus la pierderea câtorva miliarde de euro. Pentru acești bani nu va răspunde nimeni niciodată. Acum dl Lăzăroiu anunță ritos că pune la dispoziția d-lui Ponta lista cu firmele PSD-ului, care s-au bucurat de proiecte europene...

Am auzit multe aberații în ultima vreme de la cei care vorbesc fără să aibă habar. Banii de la POSDRU nu se află într-o pungă uriașă de unde fiecare bagă mâna și ia cam cât cuprinde. LA POSDRU, în general universități împreună cu ONG-uri sau firme private derulează proiecte de pregătire profesională. Ele cheltuiesc fonduri proprii ce sunt apoi rambursate prin proceduri complicate. De exemplu, mulți masteranzi și doctoranzi din România sunt finanțați prin proiecte europene. Conform standardelor, 10% din banii POSDRU pot fi utilizați pentru achiziții și 90% pentru plata salariilor. La fiecare 100 de lei plătită cuiva, statul primește alți 84. Din patru miliarde de euro ai POSDRU, peste jumătate s-ar fi dus direct în bugetul statului român prin taxe și impozite. În cazul de față, banii respectivi se întorc la Bruxelles și vor fi cheltuiți de alte state unde absorbția s-a apropiat de 100%.

Suspendarea plăților va băga sute de firme românești în faliment. Și așa la POSDRU există o aberație care nu a fost îndreptată de niciun ministru de Finanțe și nici de dl. Orban: TVA-ul din achiziții nu este deductibil, nici eligibil, iar firma plătește impozit pe profit pe el!. A fost o scăpare a funcționarilor statului român despre care vorbeam.

Anunțurile făcute în această dimineață de premier și de ministrul de resort conform cărora sunt fraude masive la POSDRU vor bloca definitiv programul.

Am spus mereu că dl. Orban este potrivit la Bruxelles pentru o funcție de reprezentare, mai ales după ce a ocupat scaunul de comisar pentru multilingvism din partea României. Susțin în continuare că în acel post de coordonator al fondurilor europene ar trebui să fie o persoană care a derulat proiecte europene, care știe ce înseamnă TVA, ștat de plată, factură sau management de proiect. De asemenea, orice guvern european se luptă cu Bruxelles-ul să îndrepte greșelile de acasă FĂRĂ suspendarea plăților. Miniștrii europeni sunt în continuare mult mai conștienți decât cei români că mediul privat le plătește salariile.

E bine că dl. Ponta a așezat reflectorul pe fondurile europene. Lumina însă nu-i va veni niciodată de la dl. Orban și nici de la funcționarii cu rezultate dezastruoase din 2007 încoace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel