Oficialii ungari văd măsurile Uniunii Europe ca pe o recunoaștere că se trece la economia de război.
În cazul în care Uniunea Europeană va decreta starea de urgenţă energetică, aceasta ar însemna recunoaşterea în mod deschis că Europa a trecut la economia de război - a declarat sâmbătă Gergely Gulyás, ministrul cancelariei premierului Ungariei, în cadrul unui briefing guvernamental, scrie Rador.
Gergely Gulyás a adăugat că adoptarea unei astfel de măsuri ar însemna o recunoaştere a faptului că au greşit din partea acelor politicieni care anterior au afirmat că războiul din Ucraina nu va avea efecte asupra Europei.
Oficialul ungar a ținut să precizeze că ”deși nu a votat-o, Ungaria va fi nevoită să respecte decizia privind reducerea consumului de gaze naturale cu 15% şi va fi în stare să o facă”.
Oficialul ungar a afirmat că vor trebui analizate toate mijloacele realizabile pe termen scurt sau lung pentru înlocuirea gazelor naturale cu o altă formă de energie, deoarece "într-adevăr merită să fugi de gaze".
Gergely Gulyás a adăugat că un preţ al gazelor de peste 200 de dolari/MWh ar dezavantaja Europa în concurenţa la nivel global, în condiţiile în care nu există nicio speranţă că războiul din Ucraina se va încheia în curând.
Oficialul a mai declarat că Guvernul va apela la stocurile strategice după închiderea rafinăriei Mol din Százhalombatta.
Ungaria a restrâns sfera de eligibilitate pentru combustibili cu prețuri plafonate și crește o taxă excepțională pentru grupul de petrol și gaze MOL în ultimul său lot de măsuri pentru a aborda criza costului vieții și presiunile asupra finanțelor guvernamentale.
El a spus că acest lucru este necesar, deoarece principala rafinărie Dunăreană a MOL intră în întreținere de luni, reducând drastic aprovizionarea cu combustibil pe piața internă, deși guvernul va elibera, de asemenea, un sfert din rezervele sale strategice de combustibil pentru a asigura aprovizionarea, scrie Reuters.
"Rusia nu este interesată de aşa ceva", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.
Peskov a afirmat că Moscova este un furnizor "responsabil" de gaze, în pofida a ceea ce se spune la Bruxelles şi Washington.
"Rusia a fost şi continuă să fie o ţară care garantează în mare parte securitatea energetică a Europei", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
În acelaşi timp, el a subliniat că "dacă Europa continuă pe calea adoptării de restricţii şi sancţiuni fără sens, ceea ce o afectează pe ea însăşi, situaţia va fi diferită".
"Dar repet, Rusia nu este interesată de asta (închiderea robinetului la gaze către Europa)", a insistat el.
Moscova a reluat la 21 iulie furnizarea de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream, dar, la doar câteva zile după reluare, a redus fluxul de gaze la doar 20% din capacitatea gazoductului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu