Budapesta susține că niciun lider UE nu vrea aderarea Ucrainei și Moldovei, atunci când nu e presa de față

Szijjarto Peter / Agerpres
Szijjarto Peter / Agerpres

În cadrul unei vizite oficiale la Chișinău, ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó, a lansat o serie de critici dure la adresa Uniunii Europene cu privire la procesul de extindere. 

Deși statele membre ale UE declară public că susțin extinderea, Szijjártó a sugerat că, în spatele ușilor închise, pozițiile acestora sunt mult mai puțin favorabile, relatează Newsmaker.

„Majoritatea țărilor vorbesc despre susținerea extinderii UE, dar în realitate, atunci când nu este prezentă presa, aceleași țări pun accentul mai mult pe calitate decât pe cantitate, o abordare care, în fapt, amână orice progres concret”, a afirmat Szijjártó, făcând referire la discuțiile de la Bruxelles.

Budapesta și poziția față de extinderea UE

Ungaria, care deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene, se află într-o relație tensionată cu Bruxelles-ul, pe fondul dezacordurilor privind politica externă și poziționarea față de Rusia. Recent, premierul Viktor Orban a efectuat o vizită la Moscova, iar Szijjártó s-a deplasat la Sankt Petersburg pentru a discuta cu Gazprom despre aprovizionarea energetică a Ungariei, una dintre puținele țări din UE care încă depinde semnificativ de resursele energetice rusești.

În contextul extinderii UE, Szijjártó a subliniat că Ungaria va sprijini în continuare eforturile Republicii Moldova de a adera la blocul comunitar, însă a criticat abordarea comună aplicată atât Republicii Moldova, cât și Ucrainei. El a sugerat că progresul Moldovei ar putea fi încetinit de întârzierea Ucrainei în implementarea reformelor necesare.

Critici la adresa Ucrainei

Ministrul maghiar a reiterat poziția critică a Budapestei față de Ucraina, menționând că drepturile minorității maghiare din această țară sunt grav încălcate. „Comunitatea maghiară din Ucraina este supusă unor restricții brutale. Accesul la educația în limba maternă a fost limitat drastic, ceea ce contravine valorilor fundamentale ale Uniunii Europene privind protecția minorităților”, a declarat Szijjártó.

El a mai adăugat că procesul de aderare al Republicii Moldova nu trebuie să fie influențat de situația din Ucraina, subliniind necesitatea unei evaluări separate, pe baza progreselor fiecărei țări în parte.

O critică puternică la adresa Uniunii Europene

Szijjártó nu a ezitat să critice și actuala direcție a Uniunii Europene, susținând că Europa a slăbit considerabil în ultimii ani și că este necesar un nou impuls pentru revigorarea blocului comunitar. „Europa nu mai este la fel de puternică cum era odată. Trebuie să ne concentrăm pe aducerea de energie nouă și ambiții proaspete în UE, iar extinderea rapidă este una dintre soluțiile prin care acest lucru poate fi realizat”, a afirmat ministrul ungar.

Vizita lui Péter Szijjártó la Chișinău vine în contextul apropierii unor alegeri prezidențiale și a unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE, un subiect care domină scena politică din capitala moldoveană.

Această abordare tensionată și criticile deschise la adresa UE și Ucrainei subliniază rolul controversat al Ungariei în politica europeană, în special în privința relațiilor sale cu Rusia și a pozițiilor sale divergente față de restul blocului comunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel