Claudiu Năsui, ministru USR al Economiei, a vorbit, în interviul acordat DCNews, despre bugetul pe anul 2021, precum și despre deficit. El a explicat, pentru toții românii, ce înseamnă a fi cheltuiți bani pe care nu-i avem.
Întrebat de către analistul politic Bogdan Chirieac dacă are vreo previziune despre momentul în care va ajunge bugetul în Parlament, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a răspuns, în interviul acordat DCNews: ”Actualele previziuni, chiar pentru ieșit (n.r. trecerea bugetului de Parlament), vorbesc despre jumătatea lunii februarie”.
În acest context, al discuției despre buget și despre efectele asupra localităților din România, Claudiu Năsui a recunoscut: ”Cel mai sănătos e să-ți faci bugetul anul anterior”. ”Așa ar fi normal” a punctat Bogdan Chirieac. ”Așa este și obligatoriu, prin Legea Finanțelor Publice și Legea Responsabilității Fiscale care e în vigoare” a întărit ministrul Economiei. Claudiu Năsui a completat: ”Odată cu schimbările de Guvern și alegerile parlamentare, există ideea că nu poate un guvern să-i facă bugetul celuilalt și atunci se admite că ar putea să-l facă în anul următor.”
”Eu sper să facem lucrurile cât mai rapid. Problemele sunt foarte mari, pentru că o problemă mare pe termen scurt a României este deficitul economic, un deficit foarte mare.” a spus Claudiu Năsui. Întrebat dacă se vor încadra în deficitul de 7%, răspunsul său a fost: ”Sper că da, sper pentru România”.
”Faptul că statul cheltuie bani, pe care nu-i are, are consecințe. Faptul că facem lei și că BNR va mări masa monetară, adică tipărește lei ca să fie suficient se traduce în inflație, în cursuri de schimb ridicate. Asta înseamnă că sărăcim cu toții. Nu este o soluție bună, nu e optimă. Poate o face o dată pentru că e criză, a început un război, a picat un meteorit, avem o pandemie, bun, fac și alte state, împreună, dar nu e o soluție durabilă să avem deficite atât de mari. În principiu, ar trebui să fim pe zero. Conform pactelor internaționale, ar trebui să avem 1%. Chiar și acel 3% era o limită de avarie. Noi am tratat acea limită de 3% cam pe cât putem și cât ar trebui să facem, dar asta nu e optim” a explicat Claudiu Năsui, ministru al Economiei, adăugând: ”Nu e sănătos, pentru nicio economie, ca statul să cheltuie din ce în ce mai mulți bani pe care nu-i are, deficitul trebuie redus”.
Vezi și: EXCLUSIV Minus de 56 de miliarde la bugetul de stat. Cum vom putea funcționa. Năsui explică
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News