Ministrul Sorin Cîmpeanu a fost întrebat joi, 11 februarie, dacă este „mulțumit” de bugetul alocat Ministerului Educației.
Publicitate
„Am avut o serie de solicitări punctuale. Pot să prezint selectiv. Includerea resurselor financiare în bugetul național pentru bursele elevilor. Creșterea substanțială a cheltuielilor materiale pentru școli. Costul standard/elev are două componente. Cea destinată salariilor, care, în ultimii patru ani, a crescut. Și componenta destinată cheltuielilor materiale. Această componentă servește pentru plata electricității, încălzirii, apei. Sunt cuprinse și cheltuielile de formare profesională. Sunt foarte multe lucruri cuprinse în această componentă, care, din păcate, a înregistrat o creștere ușor peste rata inflației, de la 321 lei/elev în 2016 la 387 lei/elev în 2020. Deci, în comparație cu creșterea semnificativă, firească, benefică a componentei pentru salarii, una din condiții a fost creșterea semnificativă - așa cum nu a mai fost până acum - a componentei costului standard/elev destinat acoperirii cheltuielilor materiale. (...) De asemenea, vrem să avem o finanțare instituțională a cercetării”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
„Peste toate aceste exemple punctuale, am afirmat public, în mod repetat și deliberat, că, înțelegând constrângerile bugetare din acest an, care nu sunt specifice doar României, totuși am o așteptare clară: în valoare absolută, raportat la execuția pe 2020, bugetul Ministerului Educației în special și bugetul educației în general, să fie mai mare față de execuția bugetară pe 2020. Este un minim. Acest minim, dacă va fi asigurat, va fi același ministru la Educație. Dacă nu va fi asigurat, va fi un alt ministru la Educație, care știe să rezolve problemele fără resurse financiare”, a spus Sorin Cîmpeanu, joi, la DCNewsTV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu