Buget 2022. Elena Cristian: Statul trebuie să suplimenteze. Nu mi se pare foarte promiţător

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Elena Cristian, redactor-șef DCBusiness, a făcut o scurtă analiză a bugetului pe 2022. 

"Noi scurtăm lista de cadouri direct proporţional cu ritmul în care cresc preţurile, în aceste zile, pentru că, de la o zi la alta, preţurile sunt cu totul altele. Revenind la buget, nu mă surprinde creşterea de buget de la SRI, aşa a fost mereu. În cel mai fericit caz, au rămas cu aceeaşi bani, dar nu li s-a luat niciodată. Niciodată bugetele nu au fost mai mici. Uitându-mă repede în tot acest buget suport, observ că statul nu îşi propune să scoată evaziunea fiscală la suprafaţă, să scoată din economia subterană cât mai mulţi bani, să crească încasările la buget", a spus Elena Cristian, la Antena 3.

Cât despre creşterea economică prognozată pentru 2022, aceasta a mai spus: "Mi se pare puţin optimistă, aş spune. Toţi analiştii spun că nu avem cum să ajungem la o creştere de 4,6%.  Şi deficitul bugetar mi se pare oarecum optimist - 5,84% din PIB, adică 77 de miliarde de lei. România, în viitor, dacă merge pe aceşti indicatori, va avea nevoie de cel puţin 77 de miliarde de lei pe care trebuie să îi atragă cumva ca să poată să susţină toate acele cheltuieli - cheltuielile bugetare vor fi de 517 miliarde de lei şi veniturile de la 440 de miliarde de lei.

"Nu mi se pare un buget foarte promiţător"

Ce am mai observat şi mă surprinde în acest buget este faptul că statul îşi propune să ia 75% din dividentele companiilor profitabile de stat, ceea ce înseamnă că, în această zonă, nu vor fi investiţii şi unele chiar au nevoie de investiţii foarte mari. Din nou, vor fi tăiate sume importante care vor ajunge într-un timp record la bugetul de stat - şi statul trebuie să suplimenteze cumva, dacă nu reuşeşte să încaseze mai mult şi să crească gradul de colectare şi să diminueze evaziunea fiscală în aşa fel încât să aibă mai mulţi bani la dispoziţie.

Nu mi se pare un buget foarte promiţător pentru anul viitor. Rata inflaţiei pare trecută, aici, mult mai mică decât cea preconizată de BNR, care mergea undeva spre 8%-9% şi anul viitor. Aici, este undeva la 6% - 6,5%. Cred că toate aceste lucruri se vor regla din prima rectificare bugetară de anul viitor". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel