Industria de apărare beneficiază în 2019 de un buget de 10 ori mai mare decât bugetul de execuţie de anul trecut şi avem un proiect mult mai mare, în care sunt legate lanţurile valorice, a declarat, joi seara, ministrul Economiei, Niculae Bădălău.
"Industria de apărare beneficiază de 10 ori bugetul de execuţie de anul trecut, industria de apărare de la Ministerul Economiei. Avem un proiect mult mai mare, un proiect în care sunt legate lanţurile valorice. Discutăm la 173 milioane numai fabrica de pulberi de la Făgăraş, care funcţionează undeva la 10% în momentul ăsta. Face pulberi pentru calibru mic, mare, absolut toată gama de pulberi. Unim zona asta cu Pirochim Victoria, pentru că noi avem două, împărţite pe categorii de pulberi, rămânând la Victoria numai poligonul de încercare. Modernizăm Cugir şi modernizăm Sadu.
Săptămâna asta am semnat din nou contractul vizavi de exportul de arme la Cugir. În totalitate dăm la export. Exportăm în SUA, aproximativ 25 milioane de euro, am semnat contractul. Cugir şi Sadu vor fi modernizate cu linii absolut moderne. Facem achiziţii conform legii. Şi mai avem Metrom Braşov în care investim şi-l modernizăm, pentru a face un nou cuptor acolo, pentru a trage tabla subţire de cupru de la capse. Acolo vor fi făcute capsele pentru toate cartuşele, pentru că noi trecem la calibrul NATO 5,56 pe care trebuie să-l oferim Armatei Române", a explicat Niculae Bădălău, la B1 TV.
Acesta a adăugat că, în paralel, există contractul cu Beretta şi va fi făcută o fabrică la Plopeni, unde va fi produsă arma ARX 160 şi o armă mai mică, pentru trupele speciale.
"În paralel avem contract cu Beretta. (...) Noi trebuie să trecem la un calibru NATO. Aceste arme (Beretta - n. r.) le-a avut Armata Română în testare la trupele speciale Târgu Mureş, unde s-a făcut un raport şi au spus că tipul ăsta de armă este tipul de armă cu care Armata Română şi-ar dori să se doteze. Am discutat cu dânşii şi vom face o asociere. Fabrica se va face la Plopeni. (...) Vom produce arma ARX 160 şi o armă mai mică pentru trupele speciale, în a doua parte", a spus ministrul Economiei.
Întrebat la ce vor folosi aceste arme, Niculae Bădălău a răspuns că vor merge pe piaţa externă şi la principalul beneficiar, Armata Română, "care trebuie să treacă de la Kalashnikovul ăla din 60". Oficialul de la Ministerul Economiei a mai semnalat că, în prezent, sub 10% din ce se produce ajunge la Armata Română şi se încearcă repornirea industriei de armament.
"În Uniunea Europeană 70% din ceea ce produc merge în armata lor. La noi, avem sub 10% în momentul acesta. Încercăm să repornim această industrie. Noi am avut vechiul arsenal care era extrem de important. (...) Noi nu avem tehnologie. În momentul ăsta armata nu mai e cu tunul şi sabia, să pleci la bătaie. Sunt sateliţi, toate armele sunt gestionate de sateliţi. Este cu totul altă tehnologie. Aceasta se bazează pe ani buni de cercetare pe care România nu mai făcut-o, din păcate. Noi am avut cercetători. Noi am reuşit să ţinem profesioniştii prin vestitul nucleu, cât de cât. Nucleu înseamnă că am plătit nişte oameni numai ca să nu plece din această industrie. Şi am făcut un efort ani de zile ca să nu plece meseriaşii, pentru că avem oameni foarte buni", a subliniat şeful de la Economie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News