Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc în cadru informal vineri, la Bruxelles, pentru a dezbate pentru prima dată, în format de 27, bugetul comunitar după 2020 şi ieşirea Marii Britanii din UE, dar şi pentru a discuta despre modalitatea de desemnare a succesorului lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene, un subiect controversat, relatează AFP şi dpa.
Summitul informal european, găzduit vineri de Bruxelles, va reprezenta începutul unei lungi dezbateri. Liderii Celor 27 vor trebui nu doar să analizeze cum va fi acoperită o diferenţă estimată la 14 miliarde de euro pentru perioada imediată post-Brexit, dar şi să cadă de acord asupra priorităţilor bugetare după 2020 în contextul în care migraţia, terorismul şi protecţia frontierelor reprezintă noi provocări majore pentru UE.
Pentru bugetul post-2020 (actualul cadru financiar multianual se întinde pe şapte ani, între 2014 şi 2020), ideea Comisiei Europene este de a decide priorităţile, după care bugetul comunitar ar urma să fie ajustat în consecinţă.
Opțiunile
După cum a avertizat Bruxelles-ul, UE va trebui să aleagă între mai multe opţiuni. Cea mai mare parte a bugetului comunitar, aproximativ 70%, este pentru moment consacrată pilonilor tradiţionali ai Uniunii. politica de coeziune - care vizează recuperarea întârzierilor de dezvoltare din regiunile mai sărace faţă de cele mai bogate - şi politica agricolă comună (PAC).
Există ţările care nu vor să plătească mai mult şi cele care nu vor să primească mai puţin, a sintetizat situaţia actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Mai multe țări, de acord cu creșterea contribuțiilor
Potrivit acestuia, majoritatea statelor membre sunt de acord cu susţinerea ideii unei creşteri a contribuţiei lor la bugetul UE, dar cele care sunt sceptice sau împotrivă sunt extrem de hotărâte.
Dezbaterea se va concentra asupra priorităţilor, dar este inevitabilă o discuţie cu privire la resurse, a estimat Juncker.
Plecarea Marii Britanii din blocul comunitar implică o dezbatere în interiorul UE privind viitorul său, iar Cei 27 au decis deja să se reunească în mai 2019 la Sibiu, pentru a pregăti viitoarea lor 'agendă strategică' pentru perioada 2019-2024.
Summitul de la Sibiu, organizat în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE, va avea loc chiar înainte alegerii unui nou Parlament European şi formării unei noi Comisii Europene al cărui preşedinte, succesorul lui Jean-Claude Juncker, va fi numit de Consiliul European cu avizul eurodeputaţilor, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News