Cristian Vlădescu, directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică, a vorbit despre importanța investițiilor în Sistemul Public de Sănătate. Vlădescu spune că pentru a ne compara spitalele cu cele din occident, trebuie să investim sume considerabil mai mari.
Cristian Vlădescu a fost invitatul DCNews la emisiunea medicală realizată de acad. dr. Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale.
"Noi, din punctul de vedere al resurselor alocate, suntem undeva la 800 de euro pe cap de locuitor pe an. Alte țări europene au 2000, 3000 și nu vorbim de Elveția care are 16 000 de euro pe cap de locuitor sau Norvegia. Noi cu 800 de euro, suntem cu cea mai mică alocare. Mai mică decât în Bulgaria. Fondurile publice alocate reprezintă 4 % din PIB. În Bulgaria se sare de 6%, de restul nu mai vorbim. La resursele pe care le avem, discuția este dacă se poate obține mai multe cu ele. Dar la resursele pe care le avem să obținem rezultate comparabile cu țări care alocă de ani buni sume de câteva ori mai mari decât România. Din acest punct de vedere Ministerul, Casa de Asigurări de Sănătate, secțiile, ar putea fi conduse laureați ai Premiului Nobel în Economie," a explicat Cristian Vlădescu.
Directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică subliniază că România are de recuperat un decalaj foarte mare chiar și în situația în care s-ar începe alocarea sumelor de bani care să permită schimbarea condițiilor.
"Dacă dorim să avem rezultate precum în Austria, Germania, Franța, Anglia trebuie să cheltuim cel puțin la fel. Subliniez, cel puțin la fel. Noi mai trebuie să recuperăm și cu dotarea și cu echipamente și așa mai departe. Dacă noi am putea să o facem cu bani mult mai puțini s-ar chema că România e cea mai eficientă țară din zona asta, ceea ce nu s-a dovedit până acum în niciun domeniu, deci nu se poate întâmpla în Sănătate. Acesta ar fi punctul de plecare care nu poate și nu trebuie să fie ocolit," a mai spus Vlădescu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu