BUGET UE. Țapardel - Iohannis, apel CE a prezentat plenului PE noul buget al UE pentru perioada 2021 - 2027. Claudia Țapardel a reacționat privind bugetul UE și a făcut un apel către Klaus Iohannis.
Propunerea CE vizează asigurarea unui buget pe termen lung, majorat la 1.135 de miliarde de euro și care conține, printre altele, diminuarea cu 7%, respectiv 5%, a alocărilor financiare pentru politica de coeziune și politica agricolă comună și majorarea fondurilor pentru migrație și apărare.
În acest context, europarlamenta PSD Claudia Țapardel a reacționat: ”În primul rând, este important să înțelegem faptul că pe de o parte, executivul european sporește semnificativ bugetul UE, acesta fiind majorat la 1.135 de miliarde de euro comparativ cu cel precedent 2014-2021 de 980 de miliarde de euro. Este adevărat, avem nevoie de un buget mai mare și este de salutat faptul că UE își extinde resursele financiare cu scopul de a răspunde noilor provocări la nivelul european. Totodată, trebuie să ne asigurăm că statele mai nou integrate, precum cele din Centrul și Estul Europei, vor fi sprijinite să ajungă la același nivel de dezvoltare ca și cele din Vestul Europei, fără condiționalități și restricții suplimentare.”
În ceea ce privește diminuarea cu 7%, respectiv 5%, a alocărilor financiare pentru politica de coeziune și pentru cea agricolă comună, europarlamentarul Claudia Țapardel a subliniat faptul că o Uniune Europeană funcțională nu poate exista fără o convergență a politicilor de dezvoltare economică și de recuperare a decalajului dintre Est și Vest.
”Trebuie să avem grijă”
”În calitate de reprezentant al României în Parlamentul European, încă de la începutul mandatului meu am militat pentru susținerea politicilor de coeziune, acestea reprezentând un element fundamental pentru supraviețuirea proiectului european. Euroaleșii trebuie să se asigure că reducerea acestor fonduri nu va afecta țările Europei Centrale și de Est. În ceea ce privește Politica Agricolă Comună în viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, se estimează că în urma Brexitului, aceasta va pierde 2,7 miliarde de euro anual. Astfel, trebuie să avem grijă ca această pierdere să nu afecteze regiunile care încă recuperează decalaje economice. Prin urmare, România, împreună cu celelalte state membre din Estul Europei, va trebui să adopte toate măsurile de precauție în ceea ce privește apărarea subvențiilor alocate agriculturii.” a punctat europarlamentarul.
[citeste si]
Totodată, eurodeputatul Claudia Țapardel a menționat faptul că elaborarea unui nou buget al Uniunii trebuie să țină cont și de obligațiile asumate în ceea ce privește statele membre din Centrul și Estul Europei. ”În calitate de membru al Comisiei pentru Transporturi, dar și de co-președinte al Intergrupului pentru Turism din Parlamentul European, sunt convinsă că este nevoie de susținerea proiectelor ce țin de dezvoltarea infrastructurii statelor membre din Europa Centrală și de Est, precum și de o linie directă de finanțare pentru turism la nivel european. Este important să alocăm fonduri și pentru migrație și apărare dar, în același timp, trebuie să prioritizăm nevoile tuturor statelor membre” a subliniat europarlamentarul.
Legătura cu statul de drept, INACCEPTABILĂ
În ceea ce privește corelarea statutului de drept cu acordarea fondurilor europene, Claudia Țapardel consideră că este inadmisibilă: ”Este esențial să elaborăm un instrument eficient și echitabil pentru combaterea derapajelor împotriva independenței justiției care se petrec în țări precum Ungaria și Polonia. Însă inovația propusă de către Comisie, acel mecanism de consolidare a legăturii dintre finanțarea UE şi statul de drept, este inacceptabilă. Am convingerea că acesta este un mecanism subiectiv, fără indicatori clari și bine definiți, care în viitor poate fi folosit ca pretext pentru a micșora fondurile direcționate către statele din Centrul și Estul Europei.”
Noul CFM al Uniunii este de o importanță crucială pentru viitorul UE, trasând astfel principalele linii de dezvoltare pentru următoarele generații. Luând în considerare aceste aspecte extrem de relevante ce țin de elaborarea bugetului, eurodeputatul Claudia Țapardel a menționat faptul că în asemenea circumstanțe șefii statelor membre a UE ar trebui să fie extrem de implicați în aceste dezbateri.
Mesaj către Klaus Iohannis
BUGET UE. Țapardel - Iohannis, apel ”Miercuri s-a dat startul unei noi runde de negocieri, aceasta fiind una dintre cele mai dificile negocieri la nivelul UE. În asemenea condiții, Președintele României ar trebui să adopte o poziție fermă și să nu se axeze pe o campanie electorală prezidențială prematură și inoportună. În calitatea sa de reprezentant al României în Consiliul European consider că șeful statului trebuie să se implice cu adevărat în acest proces de negociere al bugetului Uniunii și să se asigure că România nu va fi afectată de deciziile executivului european sau de viitoarele propuneri rezultate din negocierile purtate între diferitele state membre”, a punctat Claudia Țapardel.
BUGET UE. Țapardel - Iohannis, apel În încheiere, eurodeputatul Claudia Țapardel subliniază că dacă ne dorim o Europă cu adevărat echitabilă, în care toți cetățenii au șanse egale, trebuie să găsim soluții pentru a compensa pierderea contribuției Marii Britanii la bugetul Uniunii fără a prejudicia eforturile de lungă durată de a asigura o dezvoltare armonioasă și echitabilă în interiorul Uniunii Europene.
BUGET UE. Țapardel - Iohannis, apel ”În calitate de membru substitut al Comisiei pentru Buget și membru al Comisiei pentru Afaceri Constituționale sunt convinsă că putem găsi soluții pentru a compensa pierderea contribuției Marii Britanii la bugetul Uniunii. Acesta este sigurul mod în care putem construi o Europă mai puternică și mai rezistentă la crize.” a conchis europarlamentarul Claudia Țapardel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu