România va înregistra o creștere de 8% a fondurilor alocate de către Uniunea Europeană în exerciţiul financiar 2021-2027.
Exerciţiul financiar 2021-2027 înseamnă, pentru România, o creştere de opt procente a fondurilor disponibile. Bani mai mulţi pe care ţara noastră îi poate cheltui pe proiecte importante sau, aşa cum experienţa ne-a mai demonstrat, îi poate pierde. Despre motivele care au stat la baza alocării de fonduri suplimentare către România şi despre domeniile în care ar trebui investiţi aceştia a vorbit, pentru DC News, europarlamentarul Renate Weber.
"E vorba de un proces de negociere care a avut loc. Iniţial, multe dintre bugete au fost reduse, altele erau crescute şi era o chestiune disproporţional făcută. În ceea ce ne priveşte pe noi, creşterea bugetului este şi consecinţa faptului că, de fapt, întregul buget al Uniunii a crescut, nu cu foarte mult, dar a crescut. Şi sigur că el a crescut şi pentru ca Uniunea Europeană să poată face faţă provocărilor pe care le va avea în următorii ani. Vorbim şi de migraţie, şi de terorism şi de refugiaţi", a explicat Renate Weber.
Pact de ţară
"Bugetul alocat României creşte şi nu putem decât să ne bucurăm. Rămâne, bineînţeles, în sarcina guvernanţilor să atragă aceşti bani. Poate reuşim, măcar de această dată, să facem un fel de pact la nivel de ţară, să nu aruncăm banii pe prostii, să îi cheltuim pe chestiuni importante pentru România, pe infrastructură, fie că e feroviară, fie că e rutieră, fie medicală. Trebuie să facem o prioritate naţională din felul în care cheltuim banii europeni.
România nu este singura ţară care nu a performat la acest capitol. Nu toate ţările stau bine la capitolul cheltuirii banilor comunitari şi totuşi bugetele au crescut. Pe de altă parte, faptul că bugetul a crescut nu înseamnă automat că banii aceştia se şi dau. Adică există pârghii ale Comisiei Europene prin care să se asigure că banii vor fi alocaţi pe proiecte şi cheltuiţi aşa cum trebuie. Sper să avem o Comisie care să fie foarte atentă la modul în care vor fi cheltuiţi aceşti bani.
Cheltuiala doar de dragul cheltuielii nu e o chestiune normală. Pentru România prioritare ar trebui să fie marile proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară şi, de asemenea, construcţia de spitale", a mai declarat parlamentarul european Renate Weber.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu