După circa douăsprezece ore de negocieri, reprezentanții desemnați ai Guvernului Ponta au obținut acceptul reprezentanților FMI de a majora salariile bugetarilor, în scopul revenirii treptate a acestora la nivelul dinaintea tăierilor din 2010. Decizia de majorare a salariilor are și un dezavantaj: va crește deficitul bugetar la 2,4 la sută.
De asemenea, s-a convenit cu reprezentanţii FMI şi asupra rambursării contribuţiilor pensionarilor la asigurările sociale de sănătate (CAS-urile), a informat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR desemnat de USL să ocupe funcţiile de ministru de Finanţe şi de vicepremier al guvernului Ponta timp de şase luni, înainte de a reveni în conducerea băncii centrale."Negocierile s-au încheiat cu succes", a declarat presei Florin Georgescu, precizând că până în data de 25 mai se va da un act normativ pentru mărirea salariilor din sistemul bugetar şi a rambursării eşalonate lunar a contribuţiilor pensionarilor la CAS.
"Mesajul este important", a mai spus Florin Goergescu, pe de-o parte pentru că "s-a încheiat un acord ce continuă politicile ce asigură stabilitatea României", iar pe de alta, pentru că s-au găsit "soluţii pentru rezolvarea unor probleme asumate de USL", Uniunea declarând ca prioritare tocmai "pensiile şi salariile".
Reîntregirea salariilor bugetarilor va fi făcută în etape. Prima dintre ele va fi în iunie şi va consta într-o majorare cu 8% a actualelor lefuri. În ceea ce priveşte contribuţiile de CASS, plata acestora va fi eşalonată, plăţile urmând să fie făcute lunar.
Pentru revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea tăierii este nevoie de majorarea lor cu 16%, anul trecut fiind operată o creştere de 15%.
El nu a precizat care este noua valoare a deficitului bugetar asumat de guvernul României în acordul cu Fondul. Cele două măsuri vor fi promovate, până pe 25 mai, printr-o OUG
În ceea ce priveşte partea legală a promovării acestor două măsuri, fostul prim-viceguvernator BNR a declarat că până pe 25 mai guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă în care se va regăsi exact mecanismul de reîntregire a salariilor bugetarilor precum şi rambursarea către pensionari a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate încasate ilegal de Casa de Pensii.
Conform legii responsabilităţii fiscale guvernele nu au voie să se angajeze la majorări de cheltuieli legate de salarii cu mai puţin de 180 de zile înainte de sfârşitul mandatului, respectiv cu 180 de zile înainte de alegerile generale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu