Bugetul Chișinăului pentru 2024 abia a fost votat acum, cu puțin peste 4 luni înainte de finalul anului

Foto: Sediul Primăriei municipiului Chișinău/ Agerpres
Foto: Sediul Primăriei municipiului Chișinău/ Agerpres

Bugetul Chișinăului pentru 2024 a fost aprobat în unanimitate după discuții tensionate.

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat marți bugetul pentru anul 2024, după ce ședința anterioară fusese boicotată de fracțiunea PAS. Primarul capitalei, Ion Ceban, a reușit să convingă consilierii PAS să revină la discuții, facilitând astfel adoptarea bugetului, informează Ziarul de Gardă.

"Am discutat cu consilierii PAS și suntem gata să susținem marea majoritate a propunerilor lor. Am spus de la bun început că sunt deschis să discut cu fiecare fracțiune pentru a continua proiectele destinate locuitorilor", a declarat Ion Ceban.

Proiectul de buget a fost votat în unanimitate de cei 44 de consilieri prezenți în ambele lecturi.

Conform proiectului, veniturile capitalei pentru 2024 se ridică la 7,717 miliarde de lei moldovenești, incluzând transferuri de la bugetul de stat în valoare de 3,976 miliarde de lei. Cheltuielile sunt planificate la 8,365 miliarde de lei.

"Bugetul municipal pentru anul 2024 a fost votat. Mulțumesc colegilor consilieri care au votat și locuitorilor capitalei", a scris Ion Ceban după finalizarea ședinței CMC.

Șefa Direcției Generale Finanțe, Olesea Pșenițchi, a subliniat importanța acestui buget: "Veniturile planificate sunt de 7,717 miliarde de lei, iar cheltuielile prevăzute sunt de 8,365 miliarde de lei."

Victor Chironda, consilier municipal, a declarat: "Bugetul este al Chișinăului, iar banii - ai chișinăuienilor!"

În prima lectură, bugetul a fost susținut de toți cei 44 de consilieri, iar în a doua lectură, de 37 de aleși: 19 din fracțiunea MAN, 15 din PAS, doi consilieri ai Partidului Comuniștilor și un consilier al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Victor Chironda. Consilierii Partidului Socialiștilor s-au abținut.

Fracțiunea PAS și-a asumat deblocarea bugetului și ajustarea acestuia conform nevoilor locuitorilor capitalei. "Majoritatea solicitărilor înaintate de fracțiunea PAS au fost acceptate", au menționat reprezentanții fracțiunii.

După ce consilierii PAS au boicotat ședința CMC, primarul Ion Ceban a reușit să negocieze cu aceștia, facilitând adoptarea bugetului. "Am discutat și suntem gata să susținem marea majoritate a propunerilor", a declarat edilul pe rețelele de socializare.

Ședința anterioară a Consiliului Municipal Chișinău a fost marcată de ore întregi de discuții contradictorii, iar proiectul de buget a primit doar 24 de voturi, insuficiente pentru a fi aprobat în prima lectură.

Primarul Ion Ceban și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că municipiul Chișinău a rămas fără buget votat pentru anul 2024. El a subliniat că proiectele noi nu pot fi realizate fără aprobarea bugetului și a avertizat că, dacă situația nu se va schimba, va trebui să ia în considerare alte măsuri în toamnă.

Ședința din 30 iulie a fost continuarea celei începute pe 23 iulie. Mai mulți primari ai suburbiilor Chișinăului au venit în fața consilierilor municipali pentru a cere aprobarea urgentă a bugetului. "Nu așteptăm mană cerească de la voi, vă rugăm să lăsați ambițiile și să votați bugetul", a cerut primărița din Budești, Nina Costiuc.

Primarul Ion Ceban a acuzat lipsa de voință politică în Consiliul Municipal pentru adoptarea bugetului. "PAS și PSRM nu au votat. Ceea ce spun de jumătate de an, astăzi s-a demonstrat", a declarat el după eșecul de la ședința anterioară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel