Se pare că Guvernul presimte alegeri anticipate. Sau poate se pregătește pentru lupta pentru alegerile locale din 2012. Numai așa s-ar putea explica decizia prin care bugetul Autorității Electorale pe anul 2011 va fi mai mare cu 41% decât cel de anul acesta. Munca, Agricultura și Mediul vor primi și ele mai mulți bani, dar bani care au fost tăiați din bugetul Sănătății, Economiei, Apărării și Justiției.
Cel mai darnic este Executivul cu Autoritatea Electorală Permanentă care va primi în 2011 cu 41% mai mulţi bani decât anul acesta. Urmează în top Ministerul Mediului care va avea un buget mai mare cu 29 de procente. Ministerul Muncii şi cel al Agriculturii primesc bani în plus cu 14% anul viitor. De un buget mai bogat se bucură şi Ministerul Finanţelor. Cu 13% creşte suma pe care şi-o alocă anul viitor acest minister. S-au găsit fonduri în plus şi pentru Administraţia prezidenţială, care va avea un buget cu peste 3 procente mai mare în 2011, ceea ce înseamnă un milion de lei.
Nu au mai rămas bani și pentru sistemul sanitar
Lista instituţiilor cu bugete tăiate este însă mult mai lungă. În topul bugetelor reduse conduce Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cu fonduri tăiate la jumătate. Grav este că banii pentru Ministerul Sănătăţii vor fi mai puţini anul viitor cu 38%. Şi la Ministerul Comunicaţiilor, cel al Afacerilor Externe, al Economiei şi al Apărării Guvernul a tăiat din bugetele pe 2011 peste 30 de procente. La Justiţie şi la Ministerul Administraţiei şi Internelor fondurile alocate de la buget sunt mai mici cu 14%. Senatorii şi deputaţii vor avea anul viitor parte de bugete în scădere cu şapte, respectiv 4%.
Îngheţarea pensiilor, tăierea fondurilor pentru salariile profesorilor şi reducerea cheltuielilor pentru investiţii şi asistenţă socială
Proiectul de buget pe anul 2011 prevede îngheţarea pensiilor, tăierea fondurilor pentru salariile profesorilor, dar şi reducerea cheltuielilor pentru investiţii şi asistenţă socială. În schimb, Guvernul se aşteaptă anul viitor la cheltuieli mult mai mari pentru dobânzile împrumuturilor pe care le va face pentru a putea plăti pensiile şi salariile. Anul viitor, Executivul îşi propune să adune în vistieria statului 81 de miliarde de lei, mai mult cu 15% decât în anul acesta. În schimb, va cheltui mult mai mult. Mai exact, 108 miliarde de lei. Rezultă aşadar o lipsă la bugetul de stat de 27 de miliarde de lei. La bugetul asigurărilor sociale, Guvernul a pregătit un fond de pensii mai mare cu 11 procente, iar cel de şomaj cu 3 procente. Punctul de pensie în 2011 va fi de 732 de lei, iar pensia minimă este îngheţată la 350 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu