Bugetul pentru anul 2025 a fost adoptat de Parlament

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Parlamentul a adoptat bugetul de stat pentru 2025.

După dezbateri, miercuri seara, plenul Parlamentului a votat și adoptat proiectul Legii bugetului de stat pentru 2025, cu 254 de voturi în favoarea sa și 192 împotrivă. Bugetul a fost construit pe o prognoză de creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar estimat la 7% din PIB. Totodată, a fost adoptat și bugetul asigurărilor sociale de stat, cu un vot de 255 pentru și 192 împotrivă, în forma propusă de Guvern, conform Agerpres.

Proiectul de buget pentru anul 2025 a fost aprobat marți în comisiile de specialitate, în prezența reprezentanților instituțiilor cu atribuții directe în gestionarea fondurilor publice. Acesta a primit aviz favorabil după ce Guvernul l-a adoptat oficial pe 1 februarie, într-un proces de elaborare care s-a desfășurat pe parcursul a trei-patru săptămâni, conform ministrului Finanțelor.

Ciolacu a anticipat criticile și a explicat de ce "bugetul nu conține măsuri de austeritate"

Ministrul Tanczos Barna a descris bugetul drept unul "cumpătat", "echilibrat, construit pe o estimare prudentă a evoluției economice și asigurând resurse suficiente pentru acoperirea salariilor, pensiilor și ajutoarelor sociale. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că nu sunt prevăzute modificări în regimul fiscal, excluzând orice creșteri de taxe sau impozite.

Guvernul a prezentat acest buget ca fiind orientat spre dezvoltare, cu un nivel record de investiții, care va atinge suma de 150 de miliarde de lei, cu 30 de miliarde mai mult decât în anul anterior. În plus, se estimează că, până la jumătatea anului viitor, PIB-ul României va ajunge la 2.000 de miliarde de lei (aproximativ 400 de miliarde de euro), ceea ce ar marca o dublare față de nivelul din 2018 și ar reprezenta un progres semnificativ în economia națională, potrivit premierului.

În cadrul dezbaterilor, premierul Ciolacu a anticipat criticile venite din direcții opuse, unii contestând măsurile ca fiind prea restrictive, de austeritate, iar alții acuzând o abordare prea permisivă, de-a dreptul optimistă. El a clarificat că bugetul nu conține măsuri de austeritate. Astfel de acțiuni, ale austerității, ar fi similare cu cele din 2010, când s-au redus salariile și pensiile, s-a majorat TVA-ul și s-au contractat împrumuturi de la FMI, afirmă Marcel Ciolacu, potrivit Hot News.

Executivul susține că nici veniturile cetățenilor și nici nivelul TVA-ului nu vor fi afectate, iar finanțarea se va baza pe fonduri europene și pe PNRR, fără a apela la sprijinul Fondului Monetar Internațional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel