Bugetul temporar al SUA exclude finanțarea militară a Ucrainei. Joe Biden, reacție

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele american promite că va susține în continuare Ucraina, deși bugetul temporar nu include vreo finanțare militară pentru țara aflată în război.

Președintele Joe Biden a promis că SUA vor continua să sprijine Ucraina, după ce finanțarea militară suplimentară a fost exclusă dintr-un acord bugetar de ultim moment al Congresului, conform BBC. Măsura temporară, adoptată pentru a evita închiderea guvernului, nu a inclus 6 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Kiev - o prioritate majoră a Casei Albe.

Republicani intransigenți se opun unui ajutor militar suplimentar, mulți dintre ei fiind în dezacord cu abordarea lui Biden față de război. Dar duminică, Biden a spus că Ucraina se poate „baza” pe sprijinul SUA. „Nu putem, în niciun caz, să permitem ca sprijinul SUA pentru Ucraina să fie întrerupt”, a spus Biden.

„Pot să-i asigur [Ucrainei] că vom ajunge acolo, că vom reuși”, a spus el despre restabilirea finanțării pentru război. „Vreau să asigur aliații noștri americani… că vă puteți baza pe sprijinul nostru, nu vom renunța.”

SUA a ajutat Ucraina cu 46 miliarde de dolari

SUA au furnizat deja aproximativ 46 de miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în februarie 2022.

Președintele Biden a solicitat alte 24 de miliarde de dolari. Și în ultimele luni, SUA au trimis echipamente de ultimă generație la Kiev - inclusiv rachete cu rază lungă și tancuri Abrams. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce forțele Kievului continuă să lanseze o contraofensivă lentă în sudul țării.

Dar acordul bugetar temporar de sâmbătă - care va finanța guvernul federal al SUA timp de 45 de zile - a eliminat finanțarea militară continuă pentru moment.

Liderii seniori ai Senatului din ambele partide au emis o declarație comună semnalând intenția lor de a „asigura că guvernul SUA continuă să ofere” sprijin Ucrainei în următoarele săptămâni.

Ce probleme au republicanii cu ajutorul pentru Ucraina

Dar mișcarea - care a venit la doar nouă zile după ce președintele Volodimir Zelenski a zburat la Washington pentru a pleda pentru un sprijin suplimentar - reflectă o opoziție tot mai mare din partea republicanilor de dreapta din Camera Reprezentanților față de război în ultimele luni.

Republicani controlează Camera Reprezentanților, iar democrații se bucură de o majoritate foarte mică în Senat. Ambele trebuie să aprobe legislația privind bugetul înainte ca aceasta să fie promulgată.

Congresmanul din Florida Matt Gaetz le-a spus reporterilor sâmbătă că finanțarea „deja autorizată din acest Congres este undeva între mai mult decât suficient și mult prea mult”. Iar reprezentantul Georgiei Marjorie Taylor-Green a spus că s-a alocat deja prea mult ajutor pentru Kiev, spunând că „Ucraina nu este al 51-lea stat”.

Abordarea lor a provocat o reacție furioasă din partea senatorilor Partidului Democrat

„Nu pot să cred că oamenii vor renunța la Ucraina în acest moment”, a spus senatorul Mark Warner. În ciuda disputei, oficialii din Kiev au încercat să prezinte acest nou acord de finanțare pe 45 de zile din SUA ca o „oportunitate” pentru diplomații săi de a obține un sprijin pe termen lung. Este mai degrabă un termen limită nedorit.

Ministerul de Externe al Ucrainei spune că „fluxul de ajutor SUA nu se va schimba” cu 3 miliarde de dolari de sprijin umanitar și militar care urmează să sosească, dar recunoaște că „programele în curs” ar putea fi afectate.

Dar un deputat ucrainean, Oleksi Goncharenko, a recunoscut că finanțarea suspendată cauzează îngrijorare la Kiev.

„Votul în Congresul SUA este tulburător. SUA au spus că vor fi alături de Ucraina cât va fi nevoie și acum vedeți cum sprijinul Ucrainei este exclus din acordul stop-gap. Acesta este un semnal de alarmă, nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Europa”, i-a spus el BBC.

Această tulburare politică este unul dintre mai multe simptome ale oboselii occidentale. Scepticismul tot mai mare din partea unor republicani și recenta victorie electorală a unui partid populist, pro-Moscova, din Slovacia sunt îngrijorătoare atât pentru Ucraina, cât și pentru Uniunea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel