Bugetul UE. Domeniul care primește peste 9 miliarde de euro

Comisia Europeană a propus miercuri crearea primului program 'Europa digitală' şi efectuarea de investiţii în valoare de 9,2 miliarde de euro în vederea alinierii următorului buget pe termen lung al Uniunii Europene (2021 - 2027) la provocările tot mai mari din domeniul digital, potrivit unui comunicat al forului comunitar. 

Alegeri prezidentiale 2024

Prin adoptarea Strategiei privind piaţa unică digitală, CE a instituit un cadru de reglementare adaptat erei digitale. Pe lângă această strategie, se spune în comunicat, trebuie să se asigure finanţare şi investiţii la fel de ambiţioase în programul 'Europa digitală' pentru îmbunătăţirea competitivităţii internaţionale a UE, precum şi pentru dezvoltarea şi consolidarea capacităţilor digitale strategice ale Europei. Aceste capacităţi-cheie vizează calculul de înaltă performanţă, inteligenţa artificială, securitatea cibernetică şi competenţele digitale avansate, asigurându-se utilizarea pe scară largă şi accesibilitatea acestora în toate sectoarele economiei şi ale societăţii, atât de către întreprinderi, cât şi de către sectorul public. 

"Piaţa unică digitală oferă cadrul juridic necesar pentru ca cetăţenii şi întreprinderile să beneficieze pe deplin de transformarea digitală. Scopul nostru a fost să propunem un buget al UE care să fie adaptat provocărilor viitoare: transformarea digitală este luată în considerare în toate propunerile, de la transporturi, energie şi agricultură la asistenţă medicală şi cultură. Pentru a consolida această abordare, propunem astăzi sporirea investiţiilor în inteligenţa artificială, calculul de înaltă performanţă, securitatea cibernetică, competenţele şi guvernarea electronică - toate identificate de liderii UE ca domenii-cheie pentru competitivitatea viitoare a UE", a declarat vicepreşedintele pentru piaţa unică digitală, Andrus Ansip. 

Europa vrea să fie lider mondial în domeniul digital 

La rândul său, comisarul pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel, a apreciat că "primul program digital paneuropean reprezintă un pas important în consolidarea poziţiei de lider mondial deţinută de Europa în ceea ce priveşte transformarea digitală". 

"Vom investi în capacităţi digitale strategice, cum ar fi inteligenţa artificială, calculul de înaltă performanţă şi securitatea cibernetică şi, ca în cazul tuturor iniţiativelor noastre digitale, vom acorda un loc central cetăţenilor europeni în cadrul programului. Unul dintre principalii piloni ai programului constă în investiţii care să le permită cetăţenilor noştri să dobândească competenţele digitale avansate de care au nevoie pentru a avea acces la cele mai recente tehnologii digitale şi a le utiliza în mod corespunzător", a spus Mariya Gabriel. 

Propunerea Comisiei vizează cinci domenii: supercalculatoarele, inteligenţa artificială, securitatea cibernetică şi încrederea, competenţele digitale, asigurarea utilizării pe scară largă a tehnologiilor digitale la nivelul întregii economii şi societăţi, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel