Inițiatorii proiectului care au consfințit bujorul drept Floare Națională a României au vorbit despre semnificația acestuia pe 11 noiembrie, de Ziua Veteranilor, și despre motivele care i-au determinat să aleagă această floare în detrimentul altor flori.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 27 septembrie 2022, proiectul prin care bujorul este declarat Floare Naţională a României. S-au înregistrat 180 voturi „pentru”, 39 „împotrivă” şi 23 de abţineri.
„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României. În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice", prevede legea (citește AICI). Ulterior, la finalul lunii octombrie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii care a declarat bujorul ca fiind Floarea Națională a României (citește AICI).
Liliana Sbîrnea, senator PSD și inițiator al proiectului, a explicat, pentru DC News, care sunt motivele care au determinat alegerea bujorului, în detrimentul altor flori, să reprezinte România:
„Ne-am consultat cu cei de la Facultatea de Agronomie, dânșii au avut mai multe încercări de a promova bujorul ca floare națională, mai ales pentru faptul că, atunci când ne cinstim eroii purtăm în piept o floare de bujor. De asemenea, bujorul e o floare răspândită pe întreg teritoriul României, are un aspect deosebit, am plecat și de la faptul că foarte multe persoane poartă numele de Bujor și avem localități cu numele acestei flori“, a spus, pentru DC News, senatorul PSD Liliana Sbîrnea.
Robert Cazanciuc, senator al partidului Social Democrat și inițiator al Legii, a transmis un mesaj de Ziua Veteranilor:
„Azi, de Ziua Veteranilor, am primit o floare de bujor, simbolul celor care au luptat in teatrele de operațiuni.
În urmă cu două săptămâni, prin Legea nr.285/27 octombrie 2022, bujorul a devenit Floarea Națională a României!“, a scris Robert Cazanciuc pe Facebook.
„Horticultori de prestigiu de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) susțin de mai mulți ani că bujorul are mai multe semnificații pentru poporul român și că ar fi specia floricolă cea mai potrivită pentru a fi declarată în mod oficial, Floarea Națională a României.
Pe teritoriul țării noastre, pe lângă specii cultivate, există și specii spontane (...), dintre carea cea mai răspândită este Paeonia peregrina, cunoscută ca bujorul românesc sau bujorul de pădure. Aceasta înflorește în luna mai și este întâlnită pe scară largă în Rezervații Naturale.
În numeroase lucrări de specialitate, în simpozioane, și conferințe pe teme de horticultură sunt prezentate particularitățile biologice și ornamentale ale diferitelor specii de bujor, acestea fiind argumentele care pledează în favoarea declarării Bujorului ca Floarea Națională a României.
- speciile de bujor care cresc în România au un mare potențial biologic și ornamental.
- în cinstea bujorului sunt organizate anual, în zonele cu rezervații naturale, festivaluri ale bujorului.
- pe lângă speciile spontane, se întâlnesc alte trei specii cultivate, într-un număr de peste 100 de varietăți.
- plantele de bujor au un mare potențial decorativ și sunt nelipsite din parcurile și grădinile publice.
- bujorul este cultivat în mod special și destinat realizării buchetelor și aranjamentelor florale pentru diferite evenimente.
- datorită adaptabilității sale ecologice foarte ridicate, bujorul poate fi cultivat pe aproape întreg teritoriul țării, în condiții pedo-climatice dintre cele mai variate, pe un real larg, de la câmpie până la regiunile muntoase.
- florile de bujor sunt foarte îndrăgite în întreaga țară, constituind surse de inspirație pentru folclorul popular, muzica, literatura și pictura poporului român.
- în conștiința populară, ideea de frumusețe fizică și spirituală este asociată adesea cu floarea de bujor, iar în folclorul românesc, tema bujorului este bogat reprezentată în creația artistică tradițională.
- bujorul este apreciat din timpuri străvechi ca plantă cu însușiri terapeutice în medicina populară românească, dar el este utilizat și în medicina modernă“, se arată în expunerea de motive a legii.
„Dragostea românilor pentru bujor se regăsește și în frecventa numelor sau prenumelor persoanelor fizice sau a numelor de localități. Astfel, 29.231 persoane (reprezentând 0,14% din populația țării) au ca nume de familie numele Bujor, iar 69.355 persoane (reprezentând 0,33% din populația țării) au ca prenume, numele Bujor”, se mai arată în expunerea de motive.
De asemenea, în expunerea de motive, inițiatorii au dat exemplul a numeroase alte state care au adoptat flori drept simboluri naționale și au vorbit și despre modul în care în basmele populare ale românilor mereu apar grădinile bogate cu flori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News