Bulgaria îşi întărește prezenţa militară la frontieră

Forţele Terestre ale Armatei Bulgariei îşi vor spori treptat prezenţa în zonele de frontieră, cu peste 300 de militari şi tehnica necesară.

Totul din cauza presiunii migratorii crescute la frontiera bulgaro-turcă şi viitoarelor alegeri. De asemenea, vor continua şi patrulele comune cu poliţiştii de frontieră. La asigurarea securităţii, vor participa şi vehicule aeriene fără pilot, scrie Rador.

Parametrii ajutorului suplimentar au fost conveniţi, joi, între Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne, după ce un autobuz care transporta imigranţi ilegali a lovit în plin o maşină de poliţie în Burgas şi a ucis doi poliţişti. Cei trei sirieni implicaţi în accident sunt acuzaţi de trafic de migranţi, iar şoferul de autobuz, Omar, în vârstă de 15 ani, va fi tras la răspundere pentru decesul poliţiştilor. Pedeapsa prevăzută pentru infracţiune este de la 3 la 10 ani.

Citește și:

"Este imoral să se menţină relaţiile comerciale cu Rusia, dar şi alte ţări o fac”, transmite vicepremierul bulgar

Viceprim-ministrul interimar pentru gestionarea fondurilor europene din Bulgaria, Atanas Pekanov, a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune BTV că este imoral şi dificil să se menţină relaţiile comerciale cu Rusia, dar "vedem că şi alte ţări fac acest lucru".

"Încă din primele zile, am convocat o echipă care se ocupă de criza energetică, aşa cum există în majoritatea ţărilor din Europa. Sunt căutate cele mai bune posibilităţi pentru ţară şi aprovizionare la preţuri rezonabile. Pe termen scurt, Europa este într-o dependenţă energetică, iar acest lucru se datorează greşelilor de ani de zile din trecut. Fostul ministru al energiei, Aleksandăr Nikolov, nu se află în campanie electorală şi cred ceea ce a spus, că Europa va supravieţui foarte greu fără gazul rusesc în următorii trei ani.

În calitate de cabinet interimar, suntem responsabili pentru bunăstarea cetăţenilor bulgari şi pentru economie. Şi Asen Vasilev (fostul ministru al finanţelor, n.r.) a spus că dacă există aprovizionări de încredere şi ieftine, acestea ar trebui căutate de la oricine", a adăugat vicepremierul, precizând că încă nu este sigur cât ar fi de încredere un furnizor ca Rusia după agresiunea pe care o provoacă în Ucraina de luni de zile.

Pekanov a comentat, de asemenea, ideea liderului Partidului Socialist Bulgar, Kornelia Ninova, de a îngheţa preţurile gazelor pentru consumatorii casnici şi a explicat că în calitate de economist nu aprobă aşa ceva.

"Trebuie să fim foarte atenţi în privinţa recomandărilor de îngheţare a mecanismelor pieţei. Ajutorul trebuie să fie direcţionat, trebuie să introducem o definiţie a sărăciei energetice, să ajutăm companiile şi sectoarele care sunt cele mai afectate", a menţionat viceprim-ministrul interimar, potrivit Rador.

Protest la Sofia împotriva negocierii guvernului bulgar cu Gazprom

Un protest împotriva unei posibile începeri a negocierilor cu Gazprom de către guvernul interimar s-a desfăşurat, miercuri seară, în faţa clădirii Preşedinţiei Bulgariei. Acţiunea de protest intitulată #GAZwithme a fost organizată pentru a treia săptămână consecutiv.

Protestul este susţinut de partidul Bulgaria Democrată, care afirmă că guvernul interimar restabileşte dependenţa faţă de Kremlin şi conduce ţara, în mod inevitabil, la o criză severă a gazelor.

Manifestanţii au solicitat şi găsirea unor surse de aprovizionare alternative. Mulţi dintre protestatari aveau pancarte, pe care scria: "Bulgaria mea nu negociază cu ucigaşi de copii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel